Fedt Artikel

Fedt giver organismen energi i meget koncentreret form, 1g fedt giver 38kJ og indeholder dobbelt så meget energi som kulhydrat eller protein . Fedt lagres i fedtvævet som energireserver, virker varmeisolerende og beskytter indre organer.


Størstedelen af naturlige fedtstoffer er triglycerider som er opbygget af glycerol og fedtsyrer (90%). Der er flere former for fedtsyrer:

  • Mættede - animalske produkter, svinefedt, kød, ost, mælkeprodukter, smør, stegemargarine og palmin.
  • Enkeltumættede - olivenolie, avocado, nødder, fjerkræ, kalvekød.
  • Flerumættede - solsikke-, majs,- tidsel og andre vegetabilske olier, plantemargarine og, fed fisk og fjerkræ.

Organismen kan syntetisere mættede og enkelmættede fedtsyrer, men behovet for N-3 og N-6 flerumættede (essentielle) fedtsyrer skal tilgodeses via kosten.

Hvad er de daglige anbefalinger?

Fedt bør udgøre max. 30% i den daglige kost, ud af de 30% lyder anbefalingerne på

  • max. 10% fra mættet
  • 10-15% fra enkeltumættet
  • 5-10% fra flerumættet fedt.(N-3 og N-6 fedtsyrer bør udgøre mindst 3 og højest 10% af energien)

De anbefalede 30% er forskellig fra individ til individ, men 30% bør være absolut maksimale indtag, afhængig af hvordan ens kost i øvrigt er sammensat. Kostens fedtindhold bør dog ikke være mindre end 20%, da kosten ellers kan blive for volumuniøs.

Mættede, enkeltumættede eller flerumættede fedtsyrer?

Fedt inddeles i mættede, enkeltumættede og flerumættede alt efter kemiske bindinger.
Årsagen til at flerumættet fedt anbefales frem for mættet fedt er, at flerumættet fedt har vist sig at have en kolesterolsænkende effekt, hvorimod mættet fedt øger kolesterolniveauet. Også enkeltumættede fedtsyrer har vist at have kolesterolsænkende effekt. Forandring af fedtindhold, fra sænkning af mættet fedt til øgning af umættet fedt, kan derfor være medvirkende til at sænke blodkolesterol og efterfølgende risikoen for blodprop i hjertet. Kolesterol er uopløseligt i vand, og transporteres derfor til blodet. Kolesterol findes stort set bare i animalske levnedsmidler så som;

  • æg
  • kød
  • indmad
  • smør
  • fede mælkeprodukter
  • margarine

Det er vigtigt for en stor del af den danske befolkning, at reducere indholdet af fedt i deres kost. Men, man skal ikke fjerne al fedt fra maden, da det også har vigtige funktioner som;

  • energileverandør
  • leverer livsvigtige fedtsyrer
  • hjælper med optagelse af fedtopløselige vitaminer (vit.A,vit.D,vit.E og vit.K)

Denne tekst er offentliggjort Januar 2005