Finger- og fodvorter tema

Her kan du læse og fingervorter og fodvorter. Få råd til behandling af vorter. Find information om behandling af vorter med Ellipse Flex blitzlampesystem. Find viden om behandling og fjernelse af vorter.

Hvad er finger- og fodvorter?

Finger- og fodvorter opstår på grund af en lokal virusinfektion i overhuden. Dette viser sig ved at overhuden fortykkes, og området kan eventuelt føles ømt. Fodvorter kan være meget generende ved gang eller løb, hvorimod generne ved fingervorter mest er af kosmetisk art. Vorter smitter ved kontakt med overfladen, og kan med tiden spredes både til et større område, men ikke mindst til andre personer. Viruset videregives lettest når vorten er våd, f.eks. i forbindelse med bad og besøg i svømmehal.

Da vorter er til gene for såvel personen som bærer dem, og også for andre personer, bør man absolut lade dem behandle. Der findes flere behandlingsformer, som f.eks. frysning, kirurgi og røntgenbehandling. Ikke alle behandlinger er lige effektive, men tiden hjælper også til, idet vorterne forsvinder spontant hos 50 % indenfor 1 år.

Hvordan foregår behandlingen?


Den nyeste behandlingsform med Ellipse Flex - som er et blitzlampesystem - foregår ved at det øverste, forhornede lag af vorten forsigtigt høvles af. Herefter påføres et tyndt lag klar gelé, som øger lysabsorptionen i vorten. Ved selve behandlingen rettes en kortvarig lysimpuls mod vorten, og denne bliver i nogle tilfælde mørkfarvet.

Hver vorte skal formentlig have 2 til 3 lysimpulser ved hver behandling. De fleste vorter skal behandles 4 gange med 1 måneds interval. Behandlingen tager ca. 15 minutter hver gang.
Statistisk vil vorterne være svundet hos ca. 76 % efter 4 behandlinger.

Hvordan føles behandlingen?


Der er en lettere, kortvarig smerte forbundet med selve belysningen af vorten. Lysimpulsen vil føles som et smæk med en elastik mod huden, og derefter vil det svie i vorten i nogle timer.

Hvordan har man det efter behandlingen?


Vorten vil være øm efter behandlingen. Efter et par dage kan ømheden eventuelt tage til, hvilket vil være et tegn på, at der er dannet en lille væskefyldt blære under vorten. Denne blære må man gerne skære låget af (her sidder vorten). Herefter letter ømheden (vi udleverer en lille, skarp skalpel til dette). Hvis der ikke dannes en blære kan vorten alligevel ofte falde af efter et par dage.

Denne artikel er oprettet på Sundhedsguiden 02.05.06

Relaterede artikler

artikel

Anorexi og bulimi (Anorexia nervosa og bulimia nervosa)

Anorexi og bulimi (Anorexia nervosa og bulimia nervosa)

Redaktionen 14/10/2003
artikel

Blod i sæden (Hæmatospermi, Hæmospermi)

Hæmatospermi er en tilstand, hvor der ses blodtilblanding i sædvæsken ved u...

Redaktionen 11/11/2019
kategori

Astma og allergi

Redaktionen 11/11/2019
kategori

Sommer og sol

Redaktionen 18/01/2009
kategori

søvnproblemer

Redaktionen 17/01/2009
kategori

Spiseforstyrrelser

Spiseforstyrrelser handler om at bruge mad og især kontrol af mad som løsni...

Redaktionen 26/01/2009