Fjernelse af rynker og ar med C02 -laser tema

Rynkebehandling med laser. Fjernelse af rynker og ar med C02 -laser.


Baggrund


Både alder og solbadning ændrer hudens elasticitet. Dette betyder, at kollagenfibrene svækkes, og hudens overflade bliver mere grovporet. Der opstår rynker i starten omkring munden og øjnene og senere i hele ansigtet. Endvidere er det almindeligt for de fleste af os, at der også opstår en ujævn pigmentering af huden (leverpletter). Hudens forandring skyldes både arv og miljø. Solens påvirkning er af stor betydning.

Før behandlingen


Ved en forundersøgelse vurderes hudens tilstand, og de forventede resultater diskuteres.

Efter behandlingen


Det er vigtigt, at patienten er fuldt informeret, og føler sig tryg ved det foranstående - stil gerne spørgsmål.

Ved forundersøgelsen udleverer lægen en recept til patienten. På behandlingsdagen skal patienten 2 timer før mødetidspunktet indtage første dosis af hvert af de på recepten nævnte præparater, for at sikre imod infektion i det behandlede område. Patienten kan ikke behandles, hvis denne har aktivt forkølelsessår ved munden.

Rekonvalescenstiden forventes at vare 1-2 uger, og at patienten vil i denne periode sandsynligvis ikke have lyst til at deltage i sine normale udadvendte aktiviteter.

Behandlingen


Behandling af hele ansigtet foretages i fuld bedøvelse. Behandling af mindre områder kan foretages i lokalbedøvelse.

Med en CO2 laser fjernes de yderste hud-celler. Huden glattes, og de gamle kollagen-fibre strammes op. Man kan med det blotte øje se, hvorledes porerne mindskes, og huden strammes op, når man fører laseren hen over en rynket og slap hud. Laserpåvirkningen af huden bevirker, at der sker en nydannelse af hudens fine netværk af kollagenfibre. Disse er kortere end de gamle og trækker således huden sammen, hvorved der fås en glattere og fastere overflade end før. Jo tykkere huden er, desto flere lag kan man fjerne.

Det er vigtigt, at patienten er fastende før bedøvelsen. Fastereglerne betyder, at patienten må spise fast føde (incl. slik) og drikke mælkeholdige væsker indtil 6 timer før mødetidspunktet. Der må drikkes vand, saft, juice samt kaffe og te uden mælk/fløde indtil 2 timer før mødetidspunktet. Det er af stor betydning, at patienten ikke faster længere end her angivet. Desuden anbefales det, at patienten drikker 1 glas sød saft 2 timer før mødetidspunktet.

Patienten kan tage hjem kort efter behandlingen, men må dog ikke selv køre hjem. Der bør være en anden voksen person hos patienten den første nat efter behandlingen.

Til behandlingen anbefales det ligeledes, at have en bluse på, som ikke skal trækkes over hovedet.

Efter behandlingen


Efter laserbehandlingen dækkes huden af en tynd film, undtagen øjenlågene som påsmøres en desinficerende salve. Huden væsker lidt i de efterfølgende dage. Denne væske tørrer ind og sætter sig som en skorpe på det behandlede område. Skorperne bør holdes tørre og blive siddende, indtil de fjernes på klinikken en uge efter behandlingen. Øjenlågene skal påsmøres desinficerende salve 2 - 3 gange dagligt indtil der efter ca. 3 dage dannes en sårskorpe. Anvend en vatpind til påsmøring af salven.

Hele ansigtet vil, afhængigt af behandlingsområdet, kunne hæve efter behandlingen. Især læberne vil blive tykke, og hvis panden behandles, vil øjnene hæve stærkt op. Hævelsen er værst på 2. og 3. dagen.

Der kan være nogen svie og smerte de første par dage. Til lindring af dette udleveres smertestillende tabletter.

Ophelingen kan give en let kløe i huden.

Hvis patienten er behandlet om munden, vil det, på grund af den stive filmforbinding samt hævelse af læberne, være svært at spise mad, som skal tygges alt for meget. Spis små mundfulde ad gangen, eventuelt er det lettest med flydende kost. En tudkop er god at drikke af.
Før sårskorpen er fjernet, kan også tandbørstningen være noget besværlig. Det kan være lettest med en elektrisk tandbørste eller en solotandbørste.

Kontrol


Efter en uge skal patienten møde til kontrol. Aftenen forinden skal patienten påsmøre et tykt lag vaseline på den påsatte film. Dette blødgør skorpen og letter fjernelsen. Vaseline bliver udleveret ved selve behandlingen.

Når filmen er fjernet, vil hudens overflade være rød, let ujævn og hævet, og der kan være små sår tilbage. Disse heler op i løbet af ca. 3 dage. Der udleveres desinficerende klorhexidincreme, som huden bør smøres med tre gange om dagen, indtil huden er helet helt op.

Efter ca. 1 måned er det almindeligt, at der følges op med en endelig kontrol.

Den nye hud


Den nye, friske hud er rød og sart i starten. Rødmen aftager som regel helt i løbet af 1 til 3 måneder. Når filmen er fjernet kan ansigtet vaskes med en mild ansigtssæbe eller renses med rensemælk.

Huden vil være tør og have brug for en god fugtighedscreme. Spørg på apoteket.
Den røde hud kan dækkes med en god dækcreme. Den nye hud må ikke udsættes for direkte sollys de første 3-6 måneder efter behandlingen. Sollys kan give vedvarende pigmentforandringer - enten lysere eller mørkere end den omgivende hud. Det anbefales derfor, at der dagligt benyttes en solcreme med en høj beskyttelsesfaktor, fx faktor 25 eller faktor 60 - spørg på apoteket.

Denne artikel er oprettet på Sundhedsguiden d. 02.05.06

Relaterede artikler

artikel

Anorexi og bulimi (Anorexia nervosa og bulimia nervosa)

Anorexi og bulimi (Anorexia nervosa og bulimia nervosa)

Redaktionen 14/10/2003
artikel

Blod i sæden (Hæmatospermi, Hæmospermi)

Hæmatospermi er en tilstand, hvor der ses blodtilblanding i sædvæsken ved u...

Redaktionen 11/11/2019
kategori

Astma og allergi

Redaktionen 11/11/2019
kategori

Sommer og sol

Redaktionen 18/01/2009
kategori

søvnproblemer

Redaktionen 17/01/2009
kategori

Spiseforstyrrelser

Spiseforstyrrelser handler om at bruge mad og især kontrol af mad som løsni...

Redaktionen 26/01/2009