Flere rejser giver smitsom leverbetændelse Artikel

Flere og flere danskere holder ferie under fjerne himmelstrøg. Men det er ikke uden risiko. Hvis ikke man husker at få de nødvendige vaccinationer, kan fornøjelsen blive kortvarig.


Flere og flere danskere holder ferie under fjerne himmelstrøg. Festligt - men ikke uden risiko. Hvis ikke man husker at få de nødvendige vaccinationer, kan fornøjelsen blive kortvarig.


Ansvarshavende redaktør Christian Nørgaard, Rejsemagasinet Vagabond, følger danskernes rejsevaner tæt:

"Der er simpelthen bare flere og flere danskere, der rejser, og det gælder stort set os alle sammen«, siger han. "Navnlig de eksotiske rejsemål har fået en naturlig placering blandt charterrejserne på linie med de traditionelle rejsemål i Sydeuropa".

"For bare 10 år siden var Thailand en ønskedrøm for mange danskere, men i dag er det et helt almindeligt rejsemål", fortsætter han. "Siden starten af 90?erne har der været en eksplosiv vækst i antallet af danskerne, der rejser til de fjerne destinationer - specielt Thailand og resten af Asien". De nye rejsemål er sjove og spændende, men ikke uden risiko. I nogle af de lande, danskerne oftest rejser til, er der nemlig risiko for at blive smittet med alvorlige sygdomme, f.eks. hepatitis A og B. Det er farlige sygdomme, som ikke er særlig udbredte i Danmark, og som danskerne derfor ikke er modstandsdygtige overfor. Når man sidder på en god restaurant i Grækenland eller Thailand, tænker man ikke på, hvordan maden er lavet. Den ser lækker ud og smager godt. Men hvis hygiejnen i køkkenet ikke er helt i top, kan maden smitte med hepatitis A, også kaldet smitsom leverbetændelse. Man kan også blive smittet, hvis maden ikke er tilberedt tilstrækkeligt, f.eks. hvis man spiser skaldyr. Og man kan ikke vide sig sikker, blot fordi man bor på et godt hotel eller går udenom de billigste restauranter. Smitten kan gemme sig et utal af steder - alt lige fra en svømmetur i de blå bølger til at spise et salatblad kan give smitten.

Sådan er det også med en anden type smitsom leverbetændelse - hepatitis B. Den er ikke så udbredt som hepatitis A, men den er farligere. Mange mennesker tror desværre, at hepatitis B kun smitter i forbindelse med sex. Det er ikke rigtigt. Hepatitis B smitter gennem blod og andre kropsvæsker og har i øvrigt meget let ved at smitte.

Derfor risikerer man smitten hver gang man kommer i nærheden af blod. Men når man er på ferie, skal man ikke bruge tiden på at holde styr på, om man er i fare for at blive smittet. Hvis der bliver brug for at gå til lægen eller tandlægen, eller hvis man får lyst til at blive piercet eller tatoveret, skal man kunne gøre det, uden at være bange. I øvrigt er der alt for mange smittekilder, til at man kan overskue dem alle sammen selv. Hvis man vil beskytte sig, skal man gøre det inden afrejsen. Beskyttelse mod hepatitis A er ifølge Statens Serum Instituts hjemmeside om vaccinationer en god idé, når man rejser udenfor Vesteuropa, USA og Australien. De fleste mennesker, der rejser til disse lande, vælger da også at lade sig vaccinere mod hepatitis A.

Men der findes også en vaccine, som beskytter mod både hepatitis A og B. Når man alligevel er hos lægen for at få vaccine mod hepatitis A, kan man altså få klaret beskyttelsen mod hepatitis B i samme omgang. Nogle vil foreslå at bruge såkaldt gammaglobulin i stedet for en vaccine. Det beskytter mod sygdommen i ca. 2 måneder. Gammaglobulin er lavet af blod fra andre mennesker og blev navnlig brugt før man opfandt vaccinen. Fordelen ved vaccinen er, at den virker meget længere i mindst 20 år - derfor er den en bedre investering. Desuden opbygger den kroppens egen modstandskraft mod sygdommen. Man slipper også for at bruge noget, der er lavet af blod fra mennesker, man ikke kender. Christian Nørgaard fra Rejsemagasinet Vagabond understreger, at vi ikke har set toppen af danskernes rejselyst endnu:

"Fremgangen for de oversøiske rejsemål vil fortsætte - ikke mindst fordi de nye rejsemål er blevet lettere og billigere at rejse til. F.eks. er der nu kraftig vækst i rejser til Kina og Vietnam, og Sydamerika er også begyndt at røre på sig", slutter Christian Nørgaard. Hvis vi vil nøjes med at have de gode rejseminder med hjem, er det vigtigt at beskytte sig mod de sygdomme, som ligger på lur, når vi kommer på besøg.