Fødevareallergi og intolerans Artikel

Fødevareallergi og intolerans kan udløse voldsomme mavesmerter og diarré, men kan også være præget af mere diffuse symptomer. Se dem her.

Mælkeprodukter

Fysiske symptomer

  • kolik
  • gentagne infektioner (fornemmelse af begyndende influenza)
  • ondt i halsen og hævede mandler
  • mellemørebetændelse
  • bihulelidelser
  • blærebetændelse
  • underlivsbetændelse
  • bronkitis og astma
  • oppustet mave
  • slap blæremuskel
  • betændte og tilstoppede æggeledere
  • sterilitet
  • eksem og hudlidelser
  • fordøjelsesbesvær
  • hjerte-kar-sygdomme
  • vand i kroppen
  • muskelsmerter
  • gigtsymptomer

Psykiske symptomer

  • depressioner
  • angst
  • hyperaktivitet
  • rastløshed
  • indlæringsvanskeligheder
  • træthed
  • irritation

Andre uheldige egenskaber

mælk i store mængder giver mæthedsfølelse og udkonkurrerer anden mad

Om Frede Bräuner

Frede Bräuner blev uddannet folkeskolelærer 1983 og arbejdede i folkeskolen frem til 1985, hvor han blev ansat i Heltidsundervisningen under Århus Ungdomsskole.

Han har gennem alle årene beskæftiget sig med sammenhængen mellem kost, adfærd og indlæringsevne Siden 1998 har han deltaget i den offentlige debat om emnet gennem radio og tv, avisartikler, foredrag mv.

I 2002 udgav Frede Bräuner bogen Kost – adfærd – indlæringsevne, der i 2010 udkom i 5. udgave..
  • mælkedrankere er ofte overvægtige
  • mælk i store mængder hæmmer optagelsen af flere mineraler, herunder jern og magnesium
  • Laktose
  • Mælk indeholder ca. 10% laktose, der er et sukkerstof med samme virkning som raffineret sukker. Derfor er mælk, ligesom sukkerprodukter, med til at forstyrre blodsukkerbalancen. Man ser derfor mennesker, der lider af lavt blodsukker, bruge mælk på samme måde, som andre bruger sodavand, til i en fart at få hævet blodsukkeret. Her er kakaomælk naturligvis meget populær, da produktet også indeholder sukker og kakao. En elev med lavt blodsukker er derfor ikke 'helbredt', hvis han dropper colaen til fordel for mælken.

Glutenallergi (cøliaki) og glutenintolerans

Gluten findes i kornprodukter, bl.a. rug, hvede, byg og havre. De glutenfri kornsorter er bl.a. ris, majs, hirse og boghvede. Allergi over for gluten kan udløse voldsomme mavesmerter og diaré. I disse tilfælde er man som regel ikke i tvivl om diagnosen. Men i andre tilfælde er der tale om mere diffuse symptomer såsom lettere mavesmerter og fordøjelsesproblemer. I disse tilfælde er de psykiske symptomer ofte fremtrædende. Erfaringer viser, at en del psykiatriske patienter i virkeligheden lider af glutenintolerans. Symptomerne er oftest depressioner. I andre tilfælde kan der optræde symptomer, som minder om skizofreni. Tåler man ikke gluten, har man i reglen svært ved at optage vitaminer og mineraler, herunder zink.

Symptomer

  • diaré
  • eksem i plamager, ofte med gule knopper
  • forstoppelse
  • mavesmerter
  • uro, hyperaktivitet
  • træthed
  • hurtig puls
  • svimmelhed
  • irritabilitet
  • angst
  • depression
  • vitamin- og mineralmangel og symptomer derfra

Æg

Symptomer

  • eksem
  • gentagen blærebetændelse
  • nyrelidelser
  • galdebesvær
  • mavesmerter
  • diaré
  • ledsmerter
  • røde øjne

Gær

Symptomer

  • oppustet mave, fordøjelsesproblemer
  • mavesmerter
  • skedekløe
  • bihulebetændelse
  • hævede slimhinder

Tilsætningsstoffer

Antallet af tilsætningsstoffer i vores føde og vort miljø er enormt. Reelt er udviklingen helt ude af kontrol, og ingen ved præcist, hvordan stofferne indvirker på børns adfærd og indlæringsevne. Man regner med, at der er mere end 100.000 kemikalier i vores dagligdag. Indtil nu er 20.000 registreret, men kun 200 er grundigt undersøgt (DR1 uge 41, 2000: De kemiske børn).

Symptomer

Der findes flere former for tilsætningsstoffer. Jeg har her samlet symptomerne under ét:
  • hyperaktivitet, symptomer på ADHD
  • aggressivitet
  • manglende koncentrationsevne
  • udslæt
  • eksem
  • fordøjelsesproblemer

Kaffe

Symptomer

  • depression
  • oppustet mave
  • rastløshed
  • angstfornemmelse
  • træthed
  • lavt blodsukker (og alle symptomer derfra)

Information fra Sundhedsguiden

Denne artikel stammer fra bogen " Kost – adfærd – indlæringsevne" af Frede Bräuner. Indholdet er et udtryk for forfatterens egen holdning og erfaring.

Man bør altid kontakte sin læge, før man begynder at eksperimentere med eller vælger at udelukke visse fødevarer fra kosten. Man bør også tale med sin læge, om brug af kosttilskud.