Forandringer af hjertemusklen som følge af alkoholisme og fejlernæring Artikel

Alkoholisme kan føre til forandringer af hjertemusklen. Alkoholisme giver symptomer fra hjertet. Læs om forandringer af hjertemusklen som følge af alkoholisme og fejlernæring

Definition og årsag

Som i alle kroppens andre muskler, sker der i hjertet en kontinuerlig nedbrydning og opbygning i cellerne. Det kræver de rette byggesten, og hvis de ikke bliver tilført, kan der opstå fejl i hjertemuskulaturen.
Det kan ses ved forgiftning, fejlernæring eller forstyrrelser i saltbalancen.
Den hyppigste årsag er overdrevet indtag af alkohol.

Alkoholen kan i store mængder, virke som en gift på hjertet. Der kan udvikles et forstørret slapt hjerte (dilateret kardiomyopati). Dette kan også ses ved forskellige fejlernærings tilstande, f.eks. ved mangel på vitamin B1. Kombinationen af vitaminmangel og alkoholisme ses hyppigt pga. den dårlige ernæring der ofte følger længerevarende kraftigt alkoholindtag.

Symptomer og komplikationer

Den dilaterede kardiomyopati kan give forskellige symptomer afhængig af sværhedsgraden. I lettere tilfælde ses hjertebanken, åndenød og hævelse af især benene. Ved svære tilfælde kan der udvikles hjertesvigt og/eller forkammerflimmer . Skyldes sygdommen alkoholisme, kan der være komplikationer fra andre alkoholrelaterede sygdomme.

Forholdsregler og diagnose

Ved sund og varieret kost, samt et mådeholdent alkoholindtag undgås udvikling af forstørret hjerte af disse årsager. Der er dog mange andre lidelser der kan give dilateret kardiomyopati, og ofte er det ikke muligt at finde en præcis tilgrundliggende årsag.
Diagnosen kan af lægen stilles på en ekkokardiografi af hjertet.
Med forskellige blodprøver er det muligt at påvise den eller de vitaminer kroppen mangler. En blodprøve kan også påvise om kroppen udsættes for stor alkoholbelastning.

Behandling

Fuldstændigt ophør af alkoholindtag, har vist sig at bedre tilstanden hos ca. en 1/3 af patienterne med alkoholisk forstørret hjerte. Der vil ligeledes ses bedring hos fejlernærede, hvis deres ernæringstilstand korrigeres.
Behandlingen er ellers som nævnt under

hjertesvigt.

I værste tilfælde kan hjertetransplantation vise sig at være eneste livsreddende behandling.