Forebyg diabetes 2 med livsstilsændring og egenomsorg Artikel

Diabetes 2 er en forstyrrelse i sukkerstofskiftet, hvor kroppens celler ikke kan udnytte insulin tilstrækkeligt. Insulin sørger for, at cellerne kan optage og bruge sukker.

Diabetes 2 er en forstyrrelse i sukkerstofskiftet, hvor kroppens celler ikke kan udnytte insulin tilstrækkeligt. Insulin sørger for, at cellerne kan optage og bruge sukker. Hvis sukkeret ikke kan optages i cellerne, stiger blodsukkeret og dette fører i det lange løb til alvorlige skader på nerver, hjerte, kar, øjne og nyrer.
I modsætning til diabetes 1, hvor der stort set ikke produceres insulin, er produktionen af insulin ved diabetes 2 ofte normal eller forhøjet. Problemet ved diabetes 2 er, at følsomheden overfor insulin i kroppen er nedsat. Denne følsomhed kan påvirkes positivt af f.eks. fysisk aktivitet, sund vægt og sund kost.

Diabetes 2 kan bekæmpes med livsstilsændring

Diabetes-2 er således en sygdom, du aktivt kan bekæmpe og forebygge, også selvom du allerede har fået de første symptomer på sygdommen. Det er vigtigt, at du tror på, at du selv kan gøre noget. De første måneder med sygdommen eller med tegn på, at du er i risikozonen for at udvikle sygdommen, har stor betydning for, hvor godt det vil lykkes, og om du er i stand til at ændre livsstil.

Der er ingen tvivl om, at det er svært at ændre sin levevis. Derfor kan du hjælpe dig selv ved at sætte små og realistiske mål - og kun ét ad gangen. Det er for meget for både din krop og din psyke at prøve på at tabe sig, dyrke motion, spise sundt og kvitte cigaretterne på én gang.

Gør den nye livsstil til et familieprojekt

Når du ændrer din livsstil, kommer det uundgåeligt til at påvirke din familie - og til at gavne dem, ligesom det gavner dig. Men for at alle kan være med, er det en god idé at snakke sammen om de nye tiltag, og sørge for at alle får nogle punkter med, der tilgodeser netop deres behov. Vær også opmærksomme på at støtte hinanden undervejs, så bliver det nemmere at holde fast i den nye, sunde livsstil.
Væn dig også til tanken om, at din diabetes vil følge dig resten af livet - derfor er det vigtigt at du får et så godt liv som muligt med sygdommen.
Download kildematerialet fra Sundhedsstyrelsenher