Forebyg fedme hos dit barn tema

Det er vigtigt at være opmærksom på barnets vægt helt fra de er små. Som forebyggelse mod fedme, er det klogt at lære barnet at være fysisk aktiv. Små børn vokser meget, så her er det vigtigt at barnet får dækket alle næringsbehov gennem en sund og mættende kost. Det er lettere at forebygge fedme end at barnet senere skal igang med at tabe sig. Overvægtige børn er mere udsatte for livsstilssygdomme senere i livet.

Overvægt/fedme hos børn i Danmark er stigende. Det forøger barnets risiko for at udvikle hjerte- og kredsløbssygdomme, diabetes 2, slidgigt og visse typer kræft.

Overvægt/fedme hos børn i
Danmark er stigende.
Fedme hos børn er stiger desværre. Det er vigtigt at være opmærksom på barnets vægt helt fra de er små. Som forebyggelse mod fedme, er det klogt at lære barnet at være fysisk aktiv. Små børn vokser meget, så her er det vigtigt at barnet får dækket alle næringsbehov gennem en sund og mættende kost. Det er lettere at forebygge fedme end at barnet senere skal igang med at tabe sig. Overvægtige børn er mere udsatte for livsstilssygdomme senere i livet.

Vær opmærksom på overvægt efter 3 års alderen

Næsten hvert 7. barn i Danmark er overvægtigt, og det forøger i høj grad deres risiko for at udvikle hjerte- og kredsløbssygdomme, diabetes 2, slidgigt og visse typer kræft, i forhold til deres normalvægtige kammerater.

Der er dog ingen grund til at bekymre sig om fedme hos børn under 2 år, hvis I som forældre ikke vejer for meget. Hvis den ene af jer er overvægtig, bør I fra barnets 3 års alder begynde at være opmærksomme på, at barnet får sunde, varige kostvaner og en glæde ved fysisk aktivitet, i stedet for at det arver jeres dårlige vaner.

Hvis ingen af jer er overvægtige, bør I, efter barnet er fyldt 3 år, stadig være opmærksomme på, om barnet vejer for meget i forhold til sin alder og højde. Fedme fra 3 års alderen og opefter udgør nemlig en stigende risiko for, at barnet også kommer til at lide af fedme som voksen. Og ligesom hos voksne, drejer det sig hos disse børn om at sikre gode kost- og motionsvaner på lang sigt og ikke fokusere på kortvarige diæter og motionsprogrammer.

Hjælp dit barn til at være aktiv

Fysisk aktivitet har vist sig at være et afgørende element i både forebyggelsen og behandlingen af børnefedme. Og så tyder det på, at forhindring af inaktivitet er bedre end effekten af egentlige motionsprogrammer.

At forebygge børnefedme ved at forhindre inaktivitet går ud på at begrænse tv-kigning, computerspil og andre former for beskæftigelse, hvor barnet ikke er fysisk aktivt, samt opfordre til udendørsaktiviteter som boldspil mv. Målet er at få barnet til at opleve de fysiske aktiviteter som sjove og spændende. Her er det desuden en god idé, at I som forældre også ændrer adfærd, da barnet tager forældrene som forbillede. Det er vigtigt, at I er opmærksomme på, at en god opdragelse også involverer motivering for fysisk aktivitet. Undersøgelser tyder også på, at fysisk aktivitet i barnealderen er medvirkende til at sikre en mere aktiv livsstil som voksen (WHO, 1998).

Forebyg fedme med sund kost

Lige så vigtigt som at være fysisk aktiv, er det, at dit barn får en sund og varieret kost, der dækker alle næringsbehov, og som giver barnet en sund mæthed, i stedet for at barnet spiser sig mæt i slik og snacks. Det er ligeledes vigtigt, at barnets sunde kostavner bliver varige vaner, så de kan følge barnet fremover. Små børn vokser meget, så her drejer forebyggelse af fedme sig oftest mere om at modvirke vægtstigning end om at barnet skal tabe sig, da den samtidige højdevækst vil sikre, at barnet på sigt bliver normalvægtigt.

Kostrådene til forebyggelse af børnefedme ligger meget tæt op ad de aktuelle generelle kostråd til befolkningen: Spar på fedtet, især det animalske, og spis rigeligt med grøntsager, frugt og kornprodukter. Sammen med en fysisk aktiv hverdag, vil dette give plads til, at der en gang imellem skejes ud med slik og sodavand - men ikke hver dag.
Download kildematerialet fra Sundhedsstyrelsen hér
http://www.sst.dk/publ/publ1999/fedme/Default.htm

Artikler

artikel

Koloskopi

En koloskopi er en kikkertundersøgelse af endetarmen og af tyktarmen. Læs n...

Redaktionen 28/12/2014
artikel

Interstitielle lungesygdomme

Interstitielle lungesygdomme kommer af betændelseslignende tilstande i lung...

Redaktionen 07/11/2007
kategori

Børns hudproblemer

En velplejet hud er et vigtigt forsvar mod varme, kulde og ikke mindst sygd...

Redaktionen 14/03/2013
artikel

Gastrisk bypass

De første kirurgiske indgreb mod fedme blev foretaget i 1950'erne, men side...

Redaktionen 21/03/2006
artikel

Kost, adfærd og indlæring

Barnet kost har stor betydning for dets adfærd og indlæring. Læs om kostens...

Redaktionen 25/01/2009
artikel

Behandling af piskesmældslæsioner i tværfagligt regi

Center for Rygkirurgi A/S, januar 2006. Erfaringsgrundlag fra RygTeam ApS 1...

Redaktionen 21/02/2006
artikel

Hvordan vælger du den rigtige madras ?

Hvordan vælger du den rigtige madras. Først og fremmest skal din madras vær...

Redaktionen 14/10/2003
artikel

Inkontinens hos kvinder

Der er altså ingen grund til at fortvivle, hvis man er en af de 400.000 per...

Redaktionen 18/07/2008
artikel

Vuggedød

Vuggedød er en pludselig, uventet spædbarnsdød hos børn i alderen 0-12 måne...

Redaktionen 14/10/2003