Forebyg hjerte-kar-sygdomme med motion artikel

Forebyg hjerte-kar-sygdomme med motion. Fysisk inaktive personer har dobbelt så stor risiko for at udvikle hjerte-karsygdomme som fysisk aktive. Både hjertet og kredsløbet har godt af at blive "rørt". Motion har bl.a. en positiv effekt på kolesteroltallet, blodtrykket og blodets klumpningstendens.

motion forebygger hjertekarsygdommeForebyg hjerte-kar-sygdomme med motion. Fysisk inaktive personer har dobbelt så stor risiko for at udvikle hjerte-karsygdomme som fysisk aktive. Hvis du allerede har en hjerte-kar-sygdom, kan du sagtens dyrke almindelig motion alligevel. Både hjertet og kredsløbet har godt af at blive "rørt". Motion har bl.a. en positiv effekt på kolesteroltallet, blodtrykket og blodets klumpningstendens.

Motion godt selvom du er syg

Hvis du allerede har en hjerte-kar-sygdom, kan du sagtens dyrke almindelig motion alligevel. Hvis du bange for at komme til at overbelaste dit hjerte, så tag en snak med din læge om hvilken form for motion, du gerne vil dyrke, og om du skal tage nogle forbehold.

Både hjertet og kredsløbet har godt af at blive "rørt", så det er en god idé at finde en motionsform, der både passer til dit temperament, og som får pulsen i vejret. Fx stavgang, svømning, cykling, badminton og løb.

Desuden er et aktivt liv, hvor man tager cyklen i stedet for bilen eller bussen, tapperne i stedet for elevatoren, og laver aktiviteter sammen med familien, med til at øge den generelle sundhedstilstand - både fysisk og psykisk.

Du kan sagtens være fysisk aktiv i mindre bidder, for eksempel tre gange ti minutter om dagen. Det behøver ikke at være en halv eller en hel time ad gangen.

Motion har bl.a. en positiv effekt på kolesteroltallet, blodtrykket og blodets klumpningstendens, ligesom den giver bedre kondition, lavere hvilepuls og bedre iltoptagelse i musklerne. Motion har også en positiv effekt på de psykiske problemer, der kan opstå i forbindelse med en hjerte-kar-sygdom - fx angst for at pulsen stiger, og ensomhed fordi der ikke er overskud til at deltage i sociale arrangementer.

Motion og hjerte-kar-sygdomme - forholdsregler

Selvom motion gavner hjerte og kredsløb, kan der være en risiko ved at dyrke for hård motion i forhold til, hvad kroppen er vant til. Hvis du får symptomer som brystsmerter, vedvarende hjertebanken, svimmelhed, næseblødning, bevidsthedspåvirkning og synsforstyrrelser, skal du stoppe med aktiviteten med det samme.

Hvis du oplever symptomer som ovenstående i forbindelse med motion, skyldes det højst sandsynligt, at du har presset dig selv for hårdt i forhold til din fysiske form.

Hvis du enten har en hjerte-kar-sygdom eller er i risikozonen for at udvikle én, og ikke er vant til at være fysisk aktiv, er det derfor meget vigtigt, at du lægger stille og roligt ud og kun langsomt øger hastighed, intensitet og evt. vægt (hvis du styrketræner).

Ældre personer skal også starte langsomt op, da de meget lettere end unge får overbelastningsskader. Det gælder både for konditions- og styrketræning.
Download kildematerialet fra Sundhedsstyrelsen her
Download Motionsmanualen her

Relaterede artikler

artikel

Knogleskørhed - forebyggelse og sundhedsfremme

I mange tilfælde opstår de første knogleskørhedsbrud fra 60-års alderen. De...

Redaktionen 18/01/2009
artikel

Knogleskørhed hos mænd - Forebyggelse og behandling

De fleste opfatter knogleskørhed som en sygdom, der primært rammer kvinder ...

Redaktionen 12/06/2006
artikel

Knogleskørhed og hormonbehandling

Der er flere faktorer forbundet med øget risiko for knogleskørhed, hvor den...

Redaktionen 23/05/2006
artikel

Nyttig viden om knogleskørhed

Læs mere om nyttig viden om knogleskørhed, som bl.a. bløde knogler, knogleb...

Redaktionen 18/01/2009
artikel

Knoglebrud (Frakturer)

Et knoglebrud (en fraktur) er en tilstand, hvor knoglen udsættes for større...

Redaktionen 19/10/2006
artikel

Slut med gamle svæklinge

Slut med gamle svæklinge. Mangel på et vigtigt antioxiderende enzym ser ud ...

Redaktionen 11/09/2006
artikel

Generelt om knogleskørhed

Man taler om knogleskørhed (osteoporose) når der er forsvundet så meget af ...

Redaktionen 18/01/2009
artikel

Spinalstenose - ældre skal ikke blot affinde sig med rygproblemer og gangbesvær

Spinalstenose hos ældre. Ældre skal ikke blot affinde sig med rygproblemer ...

Redaktionen 02/02/2006
artikel

Aldersforandringer i huden

Huden forandres tydeligt med alderen, men hvad er årsagen og kan man gøre n...

Redaktionen 14/05/2004