Forebyg knogleskørhed med rygestop Artikel

Rygning øger risikoen for knogleskørhed og knoglebrud, fordi røgen påvirker knoglemassen negativt, men også fordi rygere generelt har lavere kropsvægt end ikke-rygere, og fordi kvindelige rygere kommer tidligere i overgangsalderen og har et lavere indhold af hormonet østrogen i blodet end ikke-rygende kvinder.

Rygning årsag til hoftebrud

Forskere, der beskæftiger sig med knogleskørhed mener, at ca.10 pct. af alle hoftebrud blandt danske kvinder, og ca. 16 pct. af alle hoftebrud blandt danske mænd skyldes tobaksrygning.

Det er således både rygningen i sig selv, der kan forårsage knogleskørhed, men også den øvrige livsstil, som rygere har. Undersøgelser har vist, at mange rygere også drikker mere alkohol og er mindre fysisk aktive end ikke-rygere, så derfor er det en god idé at se på sin livsstil overordnet, hvis man er i risikogruppen for at udvikle knogleskørhed - eller har fået konstateret knogleskørhed.

Det er ikke for sent at stoppe!

Hvis man har røget i mange år kan man spørge sig selv, om rygestop overhovedet har en effekt, hvis knoglerne allerede har taget skade? Det kan det! En undersøgelse har vist, at ex-rygere har højere risiko for hoftebrud end aldrig-rygerne, men at risikoen dog var noget lavere end hos dem, der fortsat røg. .

Læs også: Rygestop: Sådan kommer du i gang [Guide]


Download kildematerialet fra Sundhedsstyrelsen her