Forebyg stress med Simple Living Artikel

Det moderne menneske vil have det hele. En god karriere, et smukt hjem, et velfungerende parforhold og et spændende sexliv. Vi vil være gode forældre, pleje vores familie og venskaber. Personligt vil vi være smukke, slanke og være på forkant med samtlige af tidens trends. Vi vil holdes 'up to date' med hvad der foregår i ind- og udland. Det er in at have tjek på tilværelsen.

Det moderne menneske vil have det hele. En god karriere, et smukt hjem, et velfungerende parforhold og et spændende sexliv. Vi vil være gode forældre, pleje vores familie og venskaber. Personligt vil vi være smukke, slanke og være på forkant med samtlige af tidens trends. Vi vil holdes 'up to date' med hvad der foregår i ind- og udland. Det er in at have tjek på tilværelsen.
Prisen for alt dette er en ekstremt stresset hverdag, lange arbejdsuger, kimende mobiltelefoner, fyldte indbakker på e-mailen og for lidt søvn. Det leder til for mange kompromisser, konstante omprioriteringer og i sidste ende dårlig samvittighed, fordi vi alligevel ikke kan nå det hele. Lyder alt det bekendt? Hvis det er tilfældet, bør du læse videre for der er en vej ud stresseriet: nemlig 'simple living'.

Simpel living er en mavefornemmelse

Simple living er et begreb, der er svært at beskrive. Men det kredser om at føre et mere enkelt liv, købe mindre, genbruge, rydde ud, holde sig det basale i tilværelsen for øje og skabe en sammenhæng mellem krop og sind. Et simpelt liv udadtil - et rigt indadtil. Med vores formue, materielle ting, vores ambitiøse karriere, store bekendtskabskreds og vores engagement i diverse netværk og fritidsaktiviteter, viser vi omverdenen og os selv, at vi mestre livet. Vores selvtillid afhænger mere og mere af, hvordan vi ser ud i andres øjne og det "at eje" og "se ud" bliver væsentligt for vores selvværd og vores identitet.

Motivationen for at søge et enklere liv starter måske blot med en fornemmelse, en fornemmelse af at der er noget væsentligt man er gået glip af i farten, en fornemmelse af selvbedrag og en snigende følelse af tomhed. Er det her virkelig det bedste jeg kan få ud af livet?

Du har 10.000 ting

I bogen "Ryd op i dit liv" opstiller den tyske forfatter Werner Tiki Küstenmacher en syvtrins-pyramide, hvorigennem man både får ryddet op i hjemmet, på arbejdspladsen, i økonomien, får bedre tid og helbred og et bedre forhold til sine medmennesker og endda til sig selv. Bogen har ligget på bestsellerlisten i Tyskland siden den udkom, og også i Danmark har den vundet indpas. Den første opgave lyder umiddelbart som den letteste - nemlig at rydde op i sine ting. Men eftersom vi statistisk set ejer over 10.000 genstande hver, kræver opgaven mere end som så.
Mange mennesker har meget svært ved at smide selv de mindste ting ud. Børnetegninger, gamle opskrifter og endnu ældre skolebøger. Men væk skal det for at skabe plads til ny energi og for at kunne se fremad. Ifølge bogens forfatter er der ingen undskyldning. Man bliver ikke født som rodehoved.

Start i det små

En weekend er et udmærket tidspunkt at begynde på i det små. Find en skuffe, hylde eller kurv med ting i og tøm indholdet ud på gulvet. Rengør skuffen, og del derefter indholdet op i tre bunker:
  • Fantastiskbunken - i denne bunke skal der kun ligge ting, der virkelig er fantastiske, og som du bruger meget. Ting, du ville genanskaffe, hvis de blev stjålet. Dem beholder du.
  • Affaldsbunken - alt, der er i stykker, er udløbet eller ikke har været brugt i over et år skal i denne bunke og skal fluks smides ud.
  • Spørgsmålstegnsbunken - de ting, der hverken er fantastiske eller affald kommer i denne bunke. Dem pakker du ned i en papkasse, som du sætter i kælderen i et halvt år.
Når du kigger på tingene igen, vil det være lettere at smide dem ud. Og efter et helt år skal alt væk.

Du kan også lave en kasse til loppemarkedet og prøve at afsætte dem der, men de ting, der efter første gang ikke er solgt, skal ud!
Det er en god idé at investere i små kasser eller kurve til opbevaring. Ting, der ligner hinanden, skal i samme kasse - altså stearinlys, kuverter eller hårelastikker for sig.
Find desuden oplagte steder at stille tingene og læg brugsanvisningen til videoen under selve apparatet. Så er den lettere at finde. Rene overflader er meget vigtigt for at leve simpelt. Bordflader, reoler og vindueskarme bliver ofte overdænget med ting og tøj. Specielt er det meget frustrerende, når spisebordet altid skal ryddes, før bordet kan blive dækket. Derfor foreslår bogen at erklære spisebordet for "varm zone", hvor der kun må spises. Køkkenbordet skal også ses som en arbejdsplads uden unødige ting, der står i vejen. Hæng i stedet køkkenredskaberne op på væggen. "Ryd op i dit liv" giver desuden råd til, hvordan man bedre kan organisere sin hverdag og økonomien - og hvilke bunker, der skal ryddes op i på kontoret, før de gode idéer kan komme.
Når det kommer til de nære relationer eller fremtidsdrømme bliver det straks svære at skrælle det unødvendige fra. Der er ikke noget entydig svar på hvordan man skal gribe det an, men et pejlemærke synes at gå igen i 'simple living' filosofien: Afklar med dig selv, hvad du ikke kan undvære og forsøg at skille dig af med resten. Ligesom med oprydningen i hjemmet er det muligt at sanere resten af sit liv. Sæt tingene i perspektiv, lav en liste hvad du i virkeligheden helst vil og start så med det nemmeste.
Der er ingen grund til at sige jobbet op i morgen eller kvitte alle bekendtskaberne, men er der misforhold mellem det, man vil, og det man gør, er man klar over det inderst inde. På samme måde som man rydder op i sit hjem, kan man gribe fat om essensens af det, der gør én glad og så skrue ned for resten. Formår du at gøre dette, vil du efterhånden begynde at prioritere anderledes, få mere overskud og i sidste ende et bedre liv.