Forstoppelse hos børn (Obstipation) Artikel

Forstoppelse defineres som besværliggjort eller sjælden afgang af afføring. 10 procent af alle børn har på et tidspunkt haft forstoppelse. Der kan være flere årsager til forstoppelse, men det er vigtigt at barnet får en fiberrig kost og motion.

Forstoppelse hos børn (Obstipation). Forstoppelse defineres som besværliggjort eller sjælden afgang af afføring. 10 procent af alle børn har på et tidspunkt haft forstoppelse. Der kan være flere årsager til forstoppelse, men det er vigtigt at barnet får en fiberig kost og motion.

Definition og årsager

Forstoppelse defineres som besværliggjort eller sjælden afgang af afføring. Som det fremgår, er dette en meget vag definition. Det skyldes, at der kan være store forskelle mellem børns afføringsmønster uden, at det nødvendigvis er et udtryk for forstoppelse eller sygdom. Af samme årsag er hyppigheden af forstoppelse usikker, men man mener, at 10 % af alle børn på et tidspunkt har haft forstoppelse.

Forstoppelsen kaldes simpel, hvis man ikke kan finde nogen udløsende årsag. Forstoppelse kan også opstå i forbindelse med sygdom. Her vil forstoppelsen ofte indgå som et symptom sammen med andre, der er karakteristisk for den enkelte sygdom.

Medicinske sygdomme, der kan give forstoppelse omfatter:

  • Hypotyreose;
  • Hyperkalcæmi. Ved hyperkalcæmi er der for meget calcium (kalk) i blodet. Det ses ofte ved godartede tumorer i biskjoldbruskkirtlerne.;
  • Cøliaki.

Kirurgiske sygdomme, der kan give forstoppelse omfatter:

  • Hirschsprungs sygdom.
  • Analatresi
  • Spina bifida
  • Neuromuskulær sygdom f.eks. cerebral parese
  • Hæmorider
  • Analfissur

Symptomer på forstoppelse

Forstoppelse viser sig som nævnt i definitionen ved:
  • Sjælden afføring
  • Besværet afgang af afføring
Der kan også være andre symptomer afhængigt af den udløsende årsag (se links). Ved analfissur ses tenesmi, som er smertefuld afgang af afføring. Ved hæmorider ses blod på afføringen eller i toilettet.

Forstoppelse kan også være årsagen til at barnet ikke kan holde på afføringen,enkoprese.

Forholdsregler og diagnose


Hvis ens barn har symptomer på forstoppelse, bør man søge læge for at få udelukket anden sygdom som årsag til forstoppelsen og med henblik på behandling.

Lægen stiller diagnosen på baggrund af sygehistorien og undersøgelse af barnet. Lægen vil fokusere på at udelukke de tidligere nævnte årsager til forstoppelse. Lægen vil trykke på maven og ofte kunne mærke en udfyldning (afføring) ved undersøgelsen. Lægen mærker efter med en finger i endetarmen, som ofte vil være fyldt med afføring, hvilket den ikke er normalt. Hvis der er mistanke om anden sygdom som årsag til forstoppelsen, vil man undersøge for den mistænkte sygdom. Undersøgelserne afhænger af den mistænkte sygdom (se links).

Behandling af forstoppelse


Ofte vil første tiltag være en kostændring med øget indtag af væske, fibre og frugt. Ofte er det dog nødvendigt at bruge laksantia (afføringsmidler), som er lægemidler, der virker på forstoppelse. Nogle laksantia gør afføringen mere blød, hvilket gør, at den nemmere passerer. Andre typer stimulerer muskelaktiviteten i tarmen og øger dermed passagen af afføringen. Nogle laksantia virker på begge måder samtidigt. Behandlingen med laksantia varer i de fleste tilfælde 1-2 måneder.

Hvis forstoppelsen er meget udtalt, kan det være nødvendigt at tømme endetarmen ved indhældning af olie eller vand. Derefter følges op med laksantiabehandling.

Et vigtigt element i behandlingen ud over kostændringer og laksantia er faste toilettider f.eks. efter hvert måltid. Barnet skal gå på toilettet, uanset om det føler afføringstrang eller ej. På denne måde trænes tarmen i et mere normalt afføringsmønster, og barnet trænes i at fornemme, hvornår der er behov for at gå på toilettet.

Forløb og komplikationer


Enkoprese er både et symptom på og en komplikation til forstoppelse. De sygdomme, der kan udløse forstoppelse, har forløb og komplikationer, der knytter sig til selve sygdommen.

Ved simpel forstoppelse er prognosen god. Forløbet afhænger dog i høj grad af forældrenes holdning til problemet og vilje til at gøre en indsats.

Forebyggelse af forstoppelse


Det er vigtigt, at barnets kost er rigt på frugt, fibre og væske. Samtidig har rigeligt med motion også en positiv effekt på at holde tarmen i gang.