Forstoppelse under graviditeten Artikel

Forstoppelse under graviditeten er en hyppig gene, der kan afhjælpes med motion og fiberrig kost. Længere tids forstoppelse kan forårsage hæmorider pga. øget tryk i tarmen.

Definition og årsager til forstoppelse

Nogle af de hormoner, hvis koncentrationer ændrer sig under graviditeten, har en afslappende effekt på tarmens bevægelser. Dette kan føre til, at afføringen ikke flyttes så hurtigt gennem tarmen som normalt, og kvinden kan således blive forstoppet (obstiperet). I den senere del af graviditeten vil den voksende livmoder udøve et tryk på tarmen, hvilket ligeledes kan nedsætte passagen, og medvirke til forstoppelse.

Behandling af forstoppelse under graviditeten

Det vigtigste er kostregulering. Kvinden skal huske at drikke rigeligt med vand, og indtage fiberrig kost, som rugbrød og grøntsager (rodfrugter, løg, porrer og kålarter). Dertil kan abrikoser og specielt svesker, der findes både som grød og juice være et hjælpemiddel til at gøre afføringen lidt mere lind.

Stærkere afføringsmidler fra apoteket er i reglen ikke nødvendigt, og man bør rådføre sig med sin læge, inden man anvender disse, da de på længere sigt kan give mere forstoppelse, idet tarmen bliver tilvænnet dem. Til gengæld kan fiberprodukter som f.eks. hørfrøskaller, der også kan købes på apoteket, hjælpe. Virkningen er den samme som fiberrig kost, idet de i tarmen trækker vand til sig, og giver afføringen form uden at være for hård.

Forløb og komplikationer

Den hyppigste komplikation til forstoppelse er hæmorider, da det øgede tryk i maven, og de ofte længervarende toiletbesøg medvirker til udviklingen af hæmorider .

Forebyggelse af forstoppelse under graviditeten

Den vigtigste forebyggelse er at indtage en god fiberrig kost, med rigelige mængder væske. Forebyggelse af hæmorider hviler først og fremmest på forebyggelse af forstoppelse, men det er også vigtigt, at lade være med at undertrykke afføringsstrang, og gå på toilettet, når man føler trangen. Desuden skal man holde toiletbesøgende korte, da trykket gennem længere tid øger risikoen for udvikling af hæmorider.