Forstyrrelser i næringsoptagelsen (Malabsorption) tema

Malabsorption er, når næringsstofferne ikke bliver korrekt absorberet under fordøjelsesprocessen. Laktoseintolerans er den hyppigste form for malabsorption.

Definition og årsager


For at fungere har kroppen brug for næringsstoffer. Kulhydrater, proteiner, fedt, vitaminer og mineraler optages ved forskellige mekanismer forskellige steder i tyndtarmen . Tyndtarmens overflade er enorm (næsten 200 kvadratmeter), og dette giver optimale muligheder for at udtrække næringsstofferne fra føden.

Malabsorption er en tilstand, hvor optagelsen (absorptionen) af et eller flere næringsstoffer er forhindret. Dette kan skyldes defekter i flere mekanismer. Dels kan der være problemer med bugspytkirtlen , og dermed med dannelsen af fordøjelsesenzymer, dels kan overfladen i tarmen være nedsat af forskellige årsager. Derudover kan der være defekter i nogle af de enzymer, der sidder i tyndtarmens slimhinde.

Langt den hyppigste type af malabsorption er laktoseintolerans . Dernæst kommer nedsat funktion af bugspytkirtlen, cøliaki og fjernelse af dele af tarmen (f.eks. ved Crohns sygdom ) eller fjernelse af mavesækken .

Symptomer på malabsorption


Dels er symptomerne forskellige alt efter hvilken/hvilke næringsstoffer man mangler, dels kan der være mange grader af malabsorption. Der kan være tale om blot et lille underskud af et stof eller komplet mangel. De hyppigste symptomer er:

  • Træthed.

  • Dårlig fordøjelse.

  • Vægttab.

  • Bleghed.

  • Øget antal afføringer pr dag.

  • Ødemer (væskeudtrædning forskellige steder i kroppen, som kan ses ved mange lidelser - i denne forbindelse pga. mangel på protein).

  • Nedsat vækstudvikling hos børn (ved alvorlig malabsorption).

Forholdsregler og diagnose


Ved ovenstående symptomer over en længere periode skal man søge læge. Hos lægen vil man typisk få taget blodprøver, der kan afsløre mangel på de fleste vitaminer og mineraler. Der findes specifikke tests, som kan afsløre mangler på de resterende vitaminer og mineraler (se vitamin- og mineralmangel og anæmi som følge af mangel på vitamin B12 og folinsyre).

Derudover opsamler man afføringen over tre døgn og bestemmer mængden af afføring. Man ser også på fedtindholdet. Herved kan man bestemme, om der er problemer med fedtoptagelsen.

For at undersøge malabsorption af kulhydrater udfører man såkaldte belastningstests, hvor man indgiver et stof (f.eks. laktose (mælkesukker)) og derefter ser på blodsukker og eventuelle efterfølgende symptomer.

Isoleret proteinmalabsorption ses sjældent.

Endelig kan det blive nødvendigt at undersøge slimhinden i tyndtarmen ved en kikkertundersøgelse kombineret med udtagning af en vævsprøve (biopsi) .

Behandling af malabsorption


Behandlingen er helt afhængig af, hvilken form for malabsorption, der er tale om, hvad den skyldes, og hvor den er lokaliseret. Man går efter at fjerne eller behandle den tilgrundliggende årsag (f.eks. behandling af sygdom i bugspytkirtlen eller fjernelse af laktose (ved laktoseintolerans) eller gluten (ved cøliaki) fra kosten. I de tilfælde, hvor det ikke er muligt at behandle tilgrundliggende årsag, må man give kosttilskud med det eller de pågældende næringsstoffer, så udbuddet øges og en større del hermed optages.

Artikler

kategori

Vitaminer og mineraler

Vitaminer og mineraler er vigtige stoffer, som kroppen - udover næringsstof...

Redaktionen 18/01/2006
artikel

Debat om vitaminer og mineraler

Hvad betyder det for vores sundhed, at vores mad bliver beriget med vitamin...

Redaktionen 08/02/2009
artikel

Fodøvelser

Øvelserne styrker bevægeligheden og styrken i dine fødder. Det er vigtigt a...

Redaktionen 03/04/2008
kategori

Barnet

Her finder du information om barnet nyfødt til teenager. Læs om kost, motio...

Redaktionen 17/01/2009
kategori

Almene graviditetsproblemer

Under en graviditet ændrer kroppen sig. De fysiske og hormonelle forandring...

Redaktionen 01/02/2009
kategori

Overvægt og vægttab

Mindst hver 10. dansker lider af overvægt, og både voksne og børn er ramt. ...

Redaktionen 15/10/2019