Fuldkorn tema

Fuldkorn rummer vitaminer, mineraler og andre sundhedsfremmende stoffer, som er vigtige i forhold til at undgå sygdomme som sukkersyge, hjerte-sygdomme og visse former for kræft. Mange tror, at fuldkorn er det samme som hele kerner. Men det er ikke helt korrekt. Fuldkorn kan både være hele og forarbejdede kerner – for eksempel knækkede, skårne eller malet til fuldkornsmel.

Mel kan også være fuldkorn

Det vigtige er, at alle dele af kornet er taget med. Kornkerner består af 3 dele: frøhvide (endosperm), skaldele (klid) og kim (embryo). Det er i skaldelen og i den indre del, kimen, at alle vitaminerne og mineralerne sidder. Hvis man maler hele kernen til mel er det fortsat fuldkorn, hvis man bruger alle dele. Mel malet af hele kerner kaldes ofte fuldkornsmel.

Sådan definerer man fuldkorn

I Danmark definerer vi fuldkorn som kerner, der kommer fra:


ILLUSTRATION: Vælg fuldkorn først
  • Hvede
  • Rug
  • Byg
  • Havre
  • Majs (tørret)
  • Hirse
  • Ris
  • Sorgum (mest i foder)

Ikke fuldkorn

Kerner fra følgende er IKKE fuldkorn:
  • Solsikkekerner
  • Græskarkerner
  • Sesamfrø
  • Vilde ris
  • Boghvede

Hvorfor skal jeg vælge fuldkorn?

Fuldkorn består af en kompleks pakke af indholdsstoffer, og det er sandsynligt at det er kombinationen af alle indholdsstofferne (”hele pakken”) der er af betydning for sygdomsrisiko og ikke specifikke enkeltstoffer.
Spiser du fuldkorn, er det med til at forebygge overvægt og fedme.

Forskning viser, at det er tvivlsomt om fuldkornsprodukter alene kan være med til at forebygge fedme, men at det kan forklares ved at fuldkorn indeholder kostfibre og kostfibrenes har betydning for, at man føler sig mæt.

Fedme øger risikoen for en lang række sygdomme. Dvs. forebygger du fedme, fx ved at spise flere fuldkornsprodukter, er du også med til at forebygge sukkersyge, hjerte-karsygdomme og forskellige kræftformer.

Hvor meget fuldkorn skal jeg spise?

Den officielle anbefaling for fuldkorn er mindst 75 gram om dagen. Anbefalingen er baseret på at man i gennemsnit spiser 10 MJ om dagen. MJ står for 1000 Kilojoule (kJ). Kilojoule fortæller hvor meget energi, der er i maden.

Hvor meget er 75 gram fuldkorn?

For at få den anbefalede mængde er en portion havregryn og 1-2 skriver rugbrød nok. Kun 6% af den danske befolkning spiser de anbefalede 75 gram om dagen. I gennemsnit spiser danskerne 30 gram fuldkorn om dagen. Det er altså knap halvdelen af den anbefalede mængde. Børn og ældre er de befolkningsgrupper, der i gennemsnit spiser mest fuldkorn – mens særligt de 14-24 årige spiser meget lidt.

For personer som ikke spiser så meget er anbefalingen 40-60 gram om dagen. Det er fx: børn, ældre personer, mennesker, der er på slankekur og mennesker med nedsat appetit.

Kig efter " Vælg Fuldkorn først" logoet når du handler

Artikler

artikel

Stress-inkontinens

Der er flere årsager til hvorfor man har stress-inkontinens. Hvis du kan sv...

Redaktionen 09/08/2005
artikel

Ufrivillig vandladning (urininkontinens)

Ved ufrivillig vandladning forstår man ufrivillig urinafgang, som forårsage...

Redaktionen 14/10/2003
artikel

Astma hos børn

Astma og astmatisk bronkitis vil blive behandlet under et i dette afsnit, i...

Redaktionen 14/10/2003
artikel

At rejse med børn

Her kan du læse om at have børn med på rejsen. Få tips til at undgå at dit ...

Redaktionen 14/10/2003
artikel

Rygproblemer - behandlingsformer

Rygproblemer og ondt i ryggen bør altid behandles. Det er meget smertefuldt...

Redaktionen 05/02/2009
artikel

Vigtige næringsstoffer - Kulhydrater

Ernæring er en vigtig del af vores børns evne til at lære og tage imod indl...

Redaktionen 08/07/2010
artikel

Facetled-syndrom i brystryggen

Rygsøjlen består af en forreste og en bageste del. Den forreste del virker ...

Redaktionen 14/10/2003