Fuldkorn - Derfor er det så sundt Artikel

Fuldkorn rummer vitaminer, mineraler og andre sundhedsfremmende stoffer, som er vigtige i forhold til at undgå sygdomme som sukkersyge, hjerte-sygdomme og visse former for kræft. Fuldkorn kan både være hele og forarbejdede kerner.

Fuldkorn rummer vitaminer, mineraler og andre sundhedsfremmende stoffer, som er vigtige i forhold til at undgå sygdomme som sukkersyge, hjerte-sygdomme og visse former for kræft. Mange tror, at fuldkorn er det samme som hele kerner. Men det er ikke helt korrekt. Fuldkorn kan både være hele og forarbejdede kerner – for eksempel knækkede, skårne eller malet til fuldkornsmel.

Mel kan også være fuldkorn

Det vigtige er, at alle dele af kornet er taget med. Kornkerner består af 3 dele: frøhvide (endosperm), skaldele (klid) og kim (embryo). Det er i skaldelen og i den indre del, kimen, at alle vitaminerne og mineralerne sidder. Hvis man maler hele kernen til mel er det fortsat fuldkorn, hvis man bruger alle dele. Mel malet af hele kerner kaldes ofte fuldkornsmel.

Sådan definerer man fuldkorn

I Danmark definerer vi fuldkorn som kerner, der kommer fra:


ILLUSTRATION: Vælg fuldkorn først
  • Hvede
  • Rug
  • Byg
  • Havre
  • Majs (tørret)
  • Hirse
  • Ris
  • Sorgum (mest i foder)

Ikke fuldkorn

Kerner fra følgende er IKKE fuldkorn:
  • Solsikkekerner
  • Græskarkerner
  • Sesamfrø
  • Vilde ris
  • Boghvede

Hvorfor skal jeg vælge fuldkorn?

Fuldkorn består af en kompleks pakke af indholdsstoffer, og det er sandsynligt at det er kombinationen af alle indholdsstofferne (”hele pakken”) der er af betydning for sygdomsrisiko og ikke specifikke enkeltstoffer.
Spiser du fuldkorn, er det med til at forebygge overvægt og fedme.

Forskning viser, at det er tvivlsomt om fuldkornsprodukter alene kan være med til at forebygge fedme, men at det kan forklares ved at fuldkorn indeholder kostfibre og kostfibrenes har betydning for, at man føler sig mæt.

Fedme øger risikoen for en lang række sygdomme. Dvs. forebygger du fedme, fx ved at spise flere fuldkornsprodukter, er du også med til at forebygge sukkersyge, hjerte-karsygdomme og forskellige kræftformer.

Hvor meget fuldkorn skal jeg spise?

Den officielle anbefaling for fuldkorn er mindst 75 gram om dagen. Anbefalingen er baseret på at man i gennemsnit spiser 10 MJ om dagen. MJ står for 1000 Kilojoule (kJ). Kilojoule fortæller hvor meget energi, der er i maden.

Hvor meget er 75 gram fuldkorn?

For at få den anbefalede mængde er en portion havregryn og 1-2 skriver rugbrød nok. Kun 6% af den danske befolkning spiser de anbefalede 75 gram om dagen. I gennemsnit spiser danskerne 30 gram fuldkorn om dagen. Det er altså knap halvdelen af den anbefalede mængde. Børn og ældre er de befolkningsgrupper, der i gennemsnit spiser mest fuldkorn – mens særligt de 14-24 årige spiser meget lidt.

For personer som ikke spiser så meget er anbefalingen 40-60 gram om dagen. Det er fx: børn, ældre personer, mennesker, der er på slankekur og mennesker med nedsat appetit.

Kig efter " Vælg Fuldkorn først" logoet når du handler