Ginkgotræet hedder også Tempeltræet og er verdens ældste træ ca. 200 millioner år set med udviklings historiske briller. Selve træet kan blive flere hundrede år gammel og i Europa bl.a., i London kan man finde Ginkgoer der er 300 år gamle. Oprindelig voksede Ginkoen i Kina, og ofte havde man træet udenfor templerne (heraf navnet). Årsagen var at træet holdt mennesket sund og langtlevende, foruden at træet havde en yndefuld og rolig udstråling, mente man. I den buddistiske tro er Ginkgoen hellig. Ginkgo kan blive 15 meter høj og er ofte meget rank og yndefuld i sin træstruktur. Bladene har en hjerteform og en tendens til at vippe, hvilket giver træet et flot spil i kronen.
Ginkgo har været kendt for sine medicinske egenskaber i årtusinder i Østen. Først i 1970´erne blev træet for alvor »opdaget« som naturmedicin i Vesten, og i dag kan man købe Ginkgotræet i enhver planteskole og købe ekstrakter i helsekosthandelen. Og hvad er så grunden til successen?
De gamle lægeråd der sagde at Ginkoen var godt for livet, hjertet og gav én et langt liv, viste sig at være sande, da man forskede i Ginkgos medicinske effekter. Idag kan vi konstatere, at Ginkgo er én af de bedst undersøgte naturlægemidler der findes. Der er lavet tusindvis af medicinske forskningsartikler om Ginkgo, og de fleste peger i samme retning nemlig, at Ginkgo har en væsentlig positiv virkning på især de arterielle blodkar (de blodkar der fører iltet blod rundt), på blodpladerne og på visse cellestrukturer i hjernen (receptorer). De effektive kemiske bestandsdele er flavoglykosider og ginkgolider, der har antioxidante egenskaber og påvirker blodkarrene på flere forskellige måder.
Effekten af Ginkgo er mest udtalt ved kredsløbsforstyrrelser især i hjernen. Derved hjælper den på visse former for øresusen, svimmelhed, dårlig hukommelse og nedsat opfattelsesevne. Undersøgelser har vist, at visse hukommelsesproblemer bliver forbedret ved langvarig brug af Ginkgo. Det er især hos ældre med kredsløbsforstyrrelser og visse yngre, der får en hurtigere reaktionsevne. Træthed og lette søvnbesvær hos ældre kan også mindskes med Ginkgo. I disse tider med Viagra og fokusering på mænds impotens har enkelte undersøgelser vist en moderat effekt på mænds impotens, hvis den er betinget af »åreforkalkning«.
Ser man på de utallige mindre beretninger om Ginkgos effekt, bliver man forbavset over, hvad Ginkgo kunne måske bruges til, men disse beretninger er ikke videnskabelige og er nærmest blot iagttagelser og almene erfaringer. Deres værdi er ikke pålidelige. Men f.eks. berettes der om virkning imod hårtab, depression, hjertesvigt, træthed, muskelkramper, synsforstyrrelser, energiløshed, fysisk træthed, hovedpine og kuldefornemmelser.
Ginkgo laves som ekstrakter og findes oftest som tabletter, der skal indtages. Men der findes også Ginkgosaft, Ginkgocreme og Ginkgoshampoo i udlandet. Disse ting vil kunne købes på Internettet, hvis de ikke findes i en dansk helsekosthandel.