Gode motionsformer - fitness artikel

Motion i et fitness-center består ofte af et generelt sammensat træningsprogram, hvor du med maskiner træner forskellige muskelgrupper. Derudover supplerer du med opvarmnings- og strækøvelser. Få gode råd hvis du dyrker fitness og lider af gigt.

Sundhedsguiden.dk - gode motionsformer - fitness | motion, gigt, træningsprogram
Du kan godt træne i fitnesscenter
selvom du har gigt, følg rådene
her i artiklen

Motion i et fitness-center består ofte af et generelt sammensat træningsprogram, hvor du med maskiner træner forskellige muskelgrupper. Derudover supplerer du med opvarmnings- og strækøvelser. Få gode råd hvis du dyrker fitness og lider af gigt.

Fitness som forebyggelse

Motion i et fitness-center tæller med i den anbefalede daglige mængde motion, der skal til for at forebygge en række sygdomme. Du kan både opnå øget sundhed og bedre velbefindende.

Målrettet træningsprogram

Du kan også - afhængig af dine ønsker og mål - få udformet et træningsprogram, der målrettet træner ryg, knæ, hofter, kondition, balance etc. Hvis du ønsker et målrettet træningsprogram, skal du have hjælp til den individuelle tilpasning fra en instruktør eller fysioterapeut, og du skal gennemføre programmet mindst 2-3 gange om ugen.

10 gode råd til fitnesstræning og gigt

Her er 10 gode råd til dig, der ønsker at dyrke motion i fitness-center og lider af gigt:

1) Husk at varme op

Hvis du bruger de første 15 minutter på at varme op, så kan du præstere mere og mindske risikoen for at få skader. Din instruktør bør sammensætte et opvarmningsprogram, der som et minimum indeholder:
  • Øvelser, hvor du arbejder med de store muskelgrupper og gradvist får pulsen op
  • Øvelser, hvor du bevæger alle led godt igennem
  • Strækøvelser (kan også lægges til sidst i træningsforløbet, hvor kroppen er gennemvarm)
  • Eventuelle særlige øvelser, hvor du specifikt træner ryg, knæ etc.

2) Undgå hop og pludselige vrid

Hvis du har eller har haft besvær i ryggen, benene eller andre led, så skal du undgå hop og pludselige vrid. Du skal ligeledes undgå maskiner, hvor bevægelserne foregår med ryk eller stød. Du bør i stedet lave rolige og kontrollerede bevægelser. Det gælder både for opvarmningen og træningsprogrammet.

3) Sid ikke på knæ eller hug

Hvis du har haft problemer med dine knæ, så bør du undgå at stå eller ligge på knæ. Du bør heller ikke lave dybe knæbøjninger eller sidde på hug

4) Hvil ikke på hænderne

Hvis du har haft problemer med dine fingre eller hænder, så bør du undgå øvelser, hvor du hviler på hænderne. Hvis du skal gribe om håndtag eller lignende, vil det være en fordel, at de er tykke og polstrede.

5) Undgå belastning

Når du træner med maskiner, skal du undgå at belaste dine led i yderstilling. For eksempel skal du aldrig strække knæleddet helt. Det skal altid være en lille smule bøjet. Det betyder også, at sadlen på motionscyklen skal være indstillet på en måde, så knæet ikke er helt strakt. En god instruktør vil vide disse ting og hjælpe til med at indstille maskinerne og tilpasse øvelserne til dig.

6) Få gode råd

Vær især opmærksom på led eller muskler, hvor du tidligere har haft problemer (såsom smerter eller overbelastning). Fortæl det til instruktøren, så I sammen kan tage højde for det. Hvis du eller instruktøren er i tvivl, kan I spørge en fysioterapeut til råds.

7) Lav eventuelt færre gentagelser

Hvis du ikke er vant til dyrke motion i et fitness-center, vil du i starten blive øm, og du kan eventuelt også få lidt øgede ledsmerter efter træningen. Ledsmerterne skal som hovedregel være aftaget cirka to timer efter, du har trænet. Hvis de ikke er aftaget, har du overbelastet dit led og bør derfor lave færre gentagelser af nogle af øvelserne. Du kan også prøve at træne leddet uden eller med mindre belastning.

8) Træn regelmæssigt

Det er altid sjovere og bedre for kroppen, hvis du starter med at træne regelmæssigt og lave et mindre antal gentagelser. Det er bedre end at træne hårdt, med smerter og eventuelle træningspauser til følge.

9) Vær tålmodig - det tager tid at komme i god form

Undgå overbelastningsskader og brug de første måneder til gradvist at øge belastningen og antallet af gentagelser. Din instruktør skal altid revidere dit træningsprogram løbende.

10) Tal med en fysioterapeut

Det vil altid være en god idé at drøfte motionsform med en fysioterapeut, hvis du er i længerevarende behandling - for eksempel efter en operation. Det samme gælder, hvis din generelle fysiske tilstand bringer dig i tvivl om, hvad og hvor meget du må træne.

Relaterede artikler

artikel

Gigt - gode motionsformer

Det er vigtigt at motionere, også selvom kroppen måske er slidt og gør ondt...

Redaktionen 04/02/2009
artikel

Gigt - øvelser

Gigtforeningen har udviklet en række øvelser, som du selv kan lave hjemme, ...

Redaktionen 04/02/2009
artikel

Gode motionsformer - cykling for børn

Hvis du er under 14 år, er du måske ikke udvokset. Derfor må du ikke træne ...

Redaktionen 21/02/2008
artikel

Gode motionsformer - gåture

Hvis du ikke er vant til motionere, kan du begynde med at forbedre din fysi...

Redaktionen 22/02/2008
artikel

Gode motionsformer - golf

Golf er en god sport når man har gigt, fordi spillet kan tilpasses den enke...

Redaktionen 21/02/2008
artikel

Gode motionsformer - roning

Hvis du har lettere besvær i muskler og led f.eks. pga. gigt, kan roning væ...

Redaktionen 21/02/2008
artikel

Gode motionsformer - rulleskøjteløb

Hvis du har gigt eller lettere besvær i muskler og led, kan rulleskøjteløb ...

Redaktionen 21/02/2008
artikel

Gode motionsformer - Stavgang

Stavgang har vist sig at være en god og effektiv motion for mennesker med g...

Redaktionen 21/02/2008
artikel

Gode motionsformer - svømning

Svømning eller vandgymnastik er nogle velegnede og alsidige former for moti...

Redaktionen 21/02/2008