Gode råd til dig med rygsøjlegigt Artikel

Rygsøjlegigt er en sygdom, hvor du skal arbejde med stivhed og smerte i ryg og led. Jo mere aktiv du er, jo bedre er det. Sygdommen kan ikke behandles, men du kan drage stor nytte af at lave små forandringer, som kan forbedre din livskvalitet. Vi giver dig her en række tips og råd til hvordan du kan indrette dig i hverdagen, så du kan mildne nogle af de værste gener.

Vælg den rigtige stol

Den ideelle stol til arbejde og hjemme, er en stol ed et fast sæde og en oprejst fast ryg, som går helt op til hovedet. Stolen må gerne have armlæn, som du kan bruge til at aflaste ryggen for vægt, når du rejser og sætter dig ned. Sædet må ikke være så dybt, at du ikke kan sætte dig helt tilbage i sædet og placere den nederste del af rygsøjlen mod ryglænet. Stolen skal have en højde, som gør det muligt at sidde i en ret vinkel i knæ og hofte.

Undgå bløde og/eller lave stole og sofaer, da de vil give dig en dårlig sidde- og arbejdsstilling og giv dig flere smerter.

Vær opmærksom på hvordan du sidder

Sørg for at få bevæget din rygsøjle jævnligt. Stræk ryggen ud , sid ret op og træk skuldrene tilbage. Undgå at sidde stille for længe, men rejs dig op, gå rundt og ret kroppen ud.

Vælg den rigtige seng

Vær omhyggelig med at vælge seng, madras og pude. Den ideelle seng, må ikke synke ned, den skal være fast, men den må heller ikke være for hård. Hvis du har en seng, som har en fjederbund, kan du med fordel lægge en fast plade under madrassen. Brug så få puder som muligt og vælg en let pude, som kan formes, så den støtter din nakke. Hvis du skal købe ny seng, så test den ved at ligge i den i 20 minutter og se om den er behagelig for dig. Nogle synes at memory-skummadrasser og -puder er gode at ligge på.

Læs også: Sådan vælger du madras

Brug varme og kulde mod smerterne

Varme kan være med til at lindre smerter og stivhed i kroppen. Et varmt bad om morgenen eller før sengetid, kan mindske smerter og stivhed i kroppen, specielt hvis du samtidig laver nogle udstrækningsøvelser (din læge eller fysioterapeut kan rådgive dig om hvilke øvelser der er bedst for dig.) Du kan også eksperimentere med at tage en varmedunk eller lignende med i seng. Hvis du har et område, som er hævet og varmt, kan du prøve at lægge en ispose eller en pose frosne ærter på området. Tænk på at is kan brænde, så sørg for at isposen ikke ligger direkte på huden. Isposen bør ikke ligge på området mere end 10 minutter.

Brug ikke korset eller bandager

Selvom ryggen gør ondt og kan falde sammen, må du ikke bruge korset eller bandager for at stive ryggen af. Det gør det hele meget være, fordi et korset eller lign. holder ryggen fast og gør den stiv. Ryggen skal bevæges og holdes så smidig som muligt

Spis rigtig

Du har godt af at spise en sund og nærende kost. Følg kostanbefalingerne, så du får en sund og varieret kost. Spis gerne meget protein. Gode kilder til protein er kød, fisk og bønner. Tænk på, at det er hårdt for kroppen, hvis du vejer for meget. Tal med din læge om hvordan du kan tabe dig.

Alkohol

Alkohol i moderate mængder, er ikke et problem i forbindelse med rygsøjlegigt. Der er dog noget medicin som sammen med alkohol er en uheldig cocktail, så tal med din læge om du skal være særlig opmærksom.

Rygning

Rygsøjlegigt kan reducere lungekapaciteten, og rygning gør det derfor endnu værre. Reduceret lugekapacitet betyder at du har nemmere ved at få infektioner i lungerne og åndenød. Så ryger du, så er det nu du bør kvitte smøgerne.