Gynækologisk undersøgelse og celleprøve tema

En gynækologisk undersøgelse foretages bl.a. i forbindelse med opsætning af spiral eller pessar. Lægen undersøger livmoderhalsens åbning og ser efter unormale forhold.


En gynækologisk undersøgelse er en undersøgelse af kvindens ydre kønsorganer og skeden , samt en undersøgelse af kvindens indre kønsorganer (livmoderen og æggestokkene) i det omfang, det er muligt. De indre kønsorganer ligger inde i maven og er derfor ikke tilgængelige for inspektion, men kan kun føles igennem skeden samt evt. undersøges ved ultralyd igennem skeden.

Undersøgelsen foretages rutinemæssigt i forbindelse med opstart af p-piller eller ved opsætning af spiral eller pessar. Desuden gøres der gynækologisk undersøgelse på langt de fleste kvinder, som kommer på skadestuen med mavesmerter. Endeligt gøres også gynækologisk undersøgelse i forbindelse med screeningsprogrammet for livmoderhalskræft , hvor man undersøger for celleforandringer .

I forbindelse med screeningsprogrammet tages også en celleprøve, hvor der indføres en lille børste, som minder om en lidt stor mascarabørste. Denne vil opfange celler, der dernæst sendes til et laboratorium, hvor cellerne undersøges under mikroskop.

Undersøgelsen foregår ved, at kvinden ligger på ryggen med benene placeret i stigbøjler, der støtter benene, så kvinden ligger så komfortabelt som muligt. Jo mere kvinden slapper af, og jo bedre hun ligger, jo mindre ubehagelig er undersøgelsen.

Lægen undersøger de ydre kønsorganer og indfører dernæst et spekulum i skeden. Et spekulum er et instrument, som holder skeden åben. Instrumentet findes i flere udgaver, enten af metal eller plastik, samt som to-hånds eller en-hånds spekulum ("andenæb"). Ved at placere dette instrument i skeden kan lægen se skedens vægge og livmoderhalsens åbning og måske se evt. unormale forhold. Desuden er der således gjort plads til, at evt. instrumenter (som børsten til celleprøven) kan indføres.

Dernæst undesøges skeden og de indre kønsorganer med fingrene, hvor lægen indfører 2 fingre i skeden og med den anden hånd føler på kvindens mave, for på den måde at kunne mærke livmoder og æggestokke.

Nogle gange suppleres undersøgelsen med en rektaleksploration, hvor endetarmen også føles efter.

Nogle gynækologer, men de færreste praktiserende læger, har ultralydsapparat til rådighed. Her indføres ultralydsproben gennem skeden, og man kan således få et overblik over livmoder og æggestokke, samt evt. unormale forhold i relation til disse organer.
Artikler

artikel

Generelt om kønssygdomme

Måske kommer der pludselig en underlig væske, man ikke kender - måske svier...

Redaktionen 12/01/2005
artikel

Stress-inkontinens

Der er flere årsager til hvorfor man har stress-inkontinens. Hvis du kan sv...

Redaktionen 09/08/2005
artikel

Ufrivillig vandladning (urininkontinens)

Ved ufrivillig vandladning forstår man ufrivillig urinafgang, som forårsage...

Redaktionen 14/10/2003
artikel

Astma hos børn

Astma og astmatisk bronkitis vil blive behandlet under et i dette afsnit, i...

Redaktionen 14/10/2003
artikel

At rejse med børn

Her kan du læse om at have børn med på rejsen. Få tips til at undgå at dit ...

Redaktionen 14/10/2003
artikel

Rygproblemer - behandlingsformer

Rygproblemer og ondt i ryggen bør altid behandles. Det er meget smertefuldt...

Redaktionen 05/02/2009
artikel

Vigtige næringsstoffer - Kulhydrater

Ernæring er en vigtig del af vores børns evne til at lære og tage imod indl...

Redaktionen 08/07/2010
artikel

Facetled-syndrom i brystryggen

Rygsøjlen består af en forreste og en bageste del. Den forreste del virker ...

Redaktionen 14/10/2003