Indgroede hår Artikel

Indgroet hår kan være irriterende hvis det drejer sig om et indgroet hår efter en barbering pseudofollikulitis barbae - også kaldet skægpest. Langt mere smertefuldt er det hvis det indgroede hår sidder mellem ballerne - pilonidalcyste og det udvikler sig til en betændt byld. Begge typer af indgroet hår kan kræve behandling med fx antibiotika.

Definition og årsager

Når et hår vokser indad under huden i stedet for op gennem hudoverfladen, kan det forårsage to tilstande: Pilonidalcyster og barbae .

Indgroet hår mellem baller (pilonidalcyste)

En pilonidalcyste er et indgroet hår mellem ballerne og endetarmsåbningen, dvs. lige over korsbenet. Der dannes en cyste (et væskefyldt hulrum). Når denne cyste bliver inficeret med bakterier, dannes en byld. Tilstanden ses oftest hos mænd, især unge mænd med megen kropsbehåring.

Skægpest ( Pseudofollikulitis barbae)

Pseudofollikulitis barbae opstår, når hår barberes for tæt, og de derved begynder at vokse indad. Tilstanden ses oftest hos mørke mænd med kraftig skægvækst. Der er ikke primært tale om en infektion med bakterier som ved skægpest (en betændelse i hårsækkene, som oftest skyldes stafylokok-bakterier , tilført ansigtet via barbergrej), men barberingsprincipperne nedenfor gælder for begge sygdomme. Skægpest-behandlingen kan dog også inkludere antibiotika

Symptomer på hår som vokser indad:

Indgroet hår mellem ballerne Pilonidalcyste

  • Smerter og hævelse mellem ballerne.
  • Området bliver rødt og varmt.
  • Det kan være svært at sidde ned.

Skægpest - Pseudofolikulitis barbae

  • Små, røde områder på kinder og hage.
  • Hævelse og materie-ansamling.
  • Kløe og irritation.

Behandling af hår som vokser indad

Behandling af skægpest - pseudofollikulitis barbae

For det første bør man lade skægget stå i 30 dage, så de indgroede hår gror helt ud. Når man igen barberer sig, bør man kun bruge de enkelt-bladede barberskrabere eller en elektrisk trimmer. Dette skyldes, at de to- og tre-bladede skrabere klipper hårene så korte, at de let vokser indad. Barber endvidere langs med hårenes retning, dette mindsker også mængden af indgroede hår. Sørg for at have en millimeters længde på hårene (5 o'clock shadow) lige efter barberingen, så er længden tilpas. I allerværste fald kan man overveje laser-behandling, der fjerner de indgroede hår permanent.

Behandling af pilonidalcyste - indgroet hår mellem ballerne

Behandlingen af pilonidalcyster er operation. Hvis cysten har udviklet sig til en byld med akut betændelse i, opererer man akut i fuld bedøvelse. Man udtømmer materien og renser området. Herefter skal såret have lov til at hele fra bunden, så man får en forbinding på, der skal skiftes hyppigt.