Hælspore (fasciitis plantaris) - Betændelse i svangsenen Artikel

Hælspore er en skade på svang-senen. Symptomer på hælspore er bl.a. en stikkende ofte ret skarp smerte lokaliseret til undersiden af hælen.

Hælspore er en skade på svang-senen. Symptomer på hælspore er bl.a. en stikkende ofte ret skarp smerte lokaliseret til undersiden af hælen.


Hvad er en hælspore?

Hælspore er en skade på det store sene spejl der udspringer fra hælen og breder sig vifteformet ud under fodbuen og frem mod tæernes grundled. På latin hedder den aponerosis plantaris, og på dansk kaldes den svang-senen. Selve hælsporen er en kalkaflejring i senen der udvikles over længere tid. I et forsøg på at reparere gentagne småskader i senen begynder kroppen at aflejre kalk i området hvor senen hæfter sig til hælbenet og med tiden kommer det til at ligne et lille næb eller et horn på hælen.

Hvordan får man en hælspore?

Svangsenen er en del af det elastiske system der absorberer stød når vi træder ned på foden, og jo hurtigere vi bevæger os, desto større stød skal dette system kunne modtage. Under løb og spring kan belastningen stige op imod 20 gange kropsvægten og således enten forårsage direkte skader på vævet, eller udtrætte det så meget at der opstår små bristninger i senen.

Overbelastningen resulterer i en inflammatorisk proces (betændelse uden bakterier), hvor blandt andet væske bindes til lokalområdet og forårsager ømhed. Dette har gunstig effekt i den akutte fase hvor vævet skal holdes i ro, men på længere sigt kan det komme til at virke som en barriere for den normale blodcirkulation og dermed hæmme helingsprocessen.
Nye belastninger kan resultere i flere små overrivninger af senens små spiralformede protein tråde og dermed fastholde den inflammatoriske proces.

Senevæv er en af de vævstyper i kroppen der bruger længst tid på at hele op, så derfor giver det altid langvarige problemer med skader der opstår på sener og ledbånd. Når skaden så oven i købet sidder under foden, hvor man ikke kan undgå at påføre belastnings kræfter på svangsenen når vi går, så får helings processen både vanskelige vilkår og lange forløb.

Hvad er symptomerne på hælspore?

  • En stikkende ofte ret skarp smerte lokaliseret til undersiden af hælen.
  • Den provokeres ved belastning og er specielt følsom om morgenen, ved gang på hårdt underlag, og efter lang tids gang
  • Smerterne kan være så voldsomme at de forhindrer almindelig gang

Hvad kan man gøre?

Nedkøl området med is hver aften for at dæmpe inflammationen og stimulere blodcirkulationen lokalt. Da skaden både sidder i et område hvor blodcirkulationen ikke er særlig kraftig og i senevæv der er relativt blodfattigt, er det vigtigt at stimulere meget.

For at undgå forfrysningsskader, så nedkøl ikke mere end 20 min ad gangen og aldrig direkte på huden. I den akutte fase kan hælen aflastes med et blødt hæleindlæg, eller et indlæg hvor der er lavet et hul lige under hælsporen, således at man undgår at træde direkte ned på den.
Lægen eller Fysioterapeuten kan hjælpe med en tapening der aflaster svangsenen. Det kan være nødvendigt at få lavet et svangstøtte for at aflaste svangsenen, specielt hvis du løber meget.

Du kan få hjælp hos en bandagist, eller hos de fysioterapeuter der arbejder med super sole konceptet. Få undersøgt om din fods afvikling under løb er neutral, eller om du har brug for en sko der stabiliserer foden. Typisk vil der være behov for en antipronations sko, det vil de fleste specialiserede løbeforretninger kunne hjælpe med. I den forbindelse er det vigtigt at teste foden efter at du har været ude og træne, og ikke på en udhvilet fod, den vil ikke altid afsløre fejlstillingerne.

Behandlings muligheder

Traditionelt har behandlingstilbudene været ret begrænsede, aflastning og antiinflammatorisk medicin er den mest almindelige behandling, men det kan tage år før symptomerne forsvinder. Blokader har i visse tilfælde haft god effekt, men er ikke altid en mirakel kur.

ESWT ekstrakorporale chokbølger er et relativt nyt, men meget lovende behandlingstilbud. Tyske læger angiver at 80 % af de hælspore de behandler, bliver symptomfrie efter tre til seks behandlinger.