Hepatitis (Leverbetændelse) Artikel

Leverbetændelse kan opstå af flere årsager, oftest pga. infektioner, men også alkohol, enkelte lægemidler og sygdomme kan også forårsage leverbetændelse.

Definition og årsager


Hepatitis er en betændelsestilstand i leveren, hvor levercellerne beskadiges og organets funktion påvirkes i større eller mindre grad. Sygdommen kan have et kortvarigt eller langvarigt (evt. livsvarigt) forløb, og man taler derfor om henholdsvis akut hepatitis og kronisk hepatitis.

Hepatitis (både akut og kronisk) kan have mange årsager:

  • Det kan ses ved forskellige generelle virusinfektioner, f.eks. mononukleose (kyssesyge) , eller ved voldsomme bakterieinfektioner. Dette giver oftest en akut hepatitis.
  • Hepatitis virus, som er specifikke vira, der forårsager både akut og kronisk såkaldt smitsom leverbetændelse. Denne type virus angriber leveren og findes i forskellige udgaver: Hepatitis virus A, B, C, D, E og G. Infektion med disse beskrives i den separate artikel Virus-hepatitis .


    Alkoholmisbrug medfører såkaldt fedtlever, som i sjældne tilfælde kan give en alvorlig akut hepatitis. De, der overlever har herefter en betragteligt øget risiko for at udvikle uoprettelig leverskade ( skrumpelever ).
  • Forgiftning med forskellige giftstoffer og (langt hyppigst) lægemidler (f.eks. paracetamol som bl.a. findes i Panodil, Pamol og Pinex) kan medføre en meget smertefuld og alvorlig såkaldt toksisk hepatitis. Denne har et akut forløb, men kan udvikle sig til kronisk hepatitis.
  • Autoimmun hepatitis er en sjælden sygdom, som kendetegnes ved, at kroppens eget immunforsvar angriber leveren. Hvorfor dette kan ske vides ikke, men der er en vis arvelighed af sygdommen. Sygdommen starter tidligt (opdages ofte inden 20-års-alderen) og har et kronisk forløb, men kan begynde som en akut leverbetændelse.

Symptomer på leverbetændelse


Leverbetændelse kan vise sig lidt forskelligt afhængigt af den udløsende årsag, varigheden af sygdommen (akut eller kronisk) og graden af sygdommen. Nogle er næsten helt symptomfri, hvilket især gælder ved kronisk leverbetændelse, men det ses også ved denne akutte form, især hos børn. Der er normalt klare fællestræk i de hyppigste symptomer, uanset typen af hepatitis.

Først opstår:

  • Appetitløshed, opkastninger og mavesmerter.
  • Nedsat energi, træthed.
  • Evt. influenza-lignende symptomer som feber, ledsmerter og hovedpine.
  • Hudkløe.


Siden tilkommer:

  • Gulsot .
  • Lys (kitfarvet) afføring (årsag: se Gulsot).
  • Mørk (porterfarvet) urin (årsag: se Gulsot).

Forholdsregler og diagnose


Ved tegn på hepatitis bør man straks søge læge, da sygdommen kan være alvorlig. Det er vigtigt at undlade at drikke alkohol, og man bør ikke tage nogen former for medicin, uden at have talt med en læge om det.

Ofte vil man blive indlagt på et hospital og diagnosen stilles ved hjælp af sygehistorien, symptomerne, specielle blodprøver og eventuelt en vævsprøve (biopsi) fra leveren.

Behandling af hepatitis


Behandlingen er en specialistopgave, uanset årsagen til leverbetændelsen. Nogle akutte forløb går over af sig selv, og man nøjes med at observere og sørge for fornuftig ernæring og alkoholafholdenhed. Visse typer hepatitis behandles med forskellige immun-hæmmende midler, for at mindske kroppens betændelsesreaktion i leveren. Hvis der, i værste fald, udvikles totalt leversvigt, kan eneste livsreddende behandling være akut levertransplantation.

Forløb af hepatitis

Forløbet af leverbetændelse kommer an på den udløsende årsag, og varierer i øvrigt en del. Som udgangspunkt kan man sige, at akut hepatitis, uanset årsag, varer under 6 mdr. og ender som regel med, at man bliver helbredt. Der er dog risiko for at den kan udvikle sig til kronisk hepatitis eller i værste fald direkte medføre døden pga. leversvigt.

Den alkoholiske og den toksiske hepatitis kan have meget alvorlige, akutte forløb. I værste fald udvikles totalt leversvigt. Den autoimmune hepatitis har et kronisk forløb, men kan komme til udtryk med symptomer som en akut hepatitis. Også denne er meget alvorlig.

Visse typer hepatitis virus har tendens til at give kronisk hepatitis, som efterhånden kan ødelægge leverfunktionen, idet der udvikles skrumpelever . Udover tab af leverfunktion, så transplantation kan blive nødvendig, er der ved skrumpelever en øget risiko for at udvikle leverkræft .

Akut hepatitis pga. virus (hepatitis virus eller andre) har ofte et mildere forløb og klinger af, med eller uden behandling (afhængig af hvilken virus der er tale om), indenfor et par uger til et par måneder.

Læs mere under virus-hepatitis .