Herpes - Herpes simplex Artikel

Herpes kan godt behandles, men den kan ikke kureres. Herpes smitter gennem slimhinderne eller revner i huden.

Omkring 80% af den voksne befolkning er smittet med HSV1 og ca. 30% med HSV2. Mellem 20-40% har haft forkølelsessår på et tidspunkt.

Hvad er herpes?

Sygdommen Herpes skyldes en virus ved navn Herpes Simplex, der forkortes HSV. Virussen HSV findes i to typer. Én, der især giver sår omkring munden (forkølelsessår) kaldet HSV1 og én, der især giver sår på kønsdelene (Herpes Genitalis) kaldet HSV2.

Sygdommen er ikke livsfarlig, men det er vigtigt at gå til lægen, hvis man tror, man har herpes.

Herpes er en kønssygdom, som flere og flere danskere får. Herpes kan godt behandles, men den kan ikke kureres. Har man én gang fået den, har man den i kroppen resten af livet.

Når en person er blevet smittet med HSV, ligger virus i nervesystemet, og kan fremprovokeres til genopblussen af forskellige årsager såsom:

  • Nedsat immunforsvar
  • Skarpt sollys
  • Psykologisk stress
  • Menstruation

Hvis man er smittet med HSV2 er der større risiko for genopblussen af et herpesudbrud.

Hvordan ser herpes ud?

Selvom man er blevet smittet med herpes, er det ikke sikkert, at man får symptomer. Mange har herpes, men er symptomfri. Op mod 80% af Danmarks befolkning er smittet med herpes, og mange ved det slet ikke selv. For nogle kan der gå mange år, før de får symptomer, hvis man overhovedet får symptomer.

Når symptomerne kommer, er der typisk tale om knappenålsstore knopper/blærer (vesikler) omkring mund, skede, penis eller endetarmsåbningen, og i løbet af få dage udvikler de sig til små væskefyldte blærer, der svier og brænder.

Senere brister blærerne, tørrer ud og bliver til sår, som ikke efterlader sig ar. Sygdommen er "i udbrud".

Det første udbrud er som regel det værste. Man kan føle sig utilpas som ved en influenza, have hovedpine, feber, hævede lymfeknuder, ondt alle vegne osv.

Hvordan får man herpes?

Herpes smitter gennem slimhinderne eller revner i huden. Det vil sige ved almindeligt samleje, oralsex eller analsex. Et forkølelsessår på læberne kan også overføre herpes til kønsdelene - og omvendt.

Herpes smitter ikke via blod eller sæd, heller ikke ved at drikke af det samme glas, bruge samme håndklæde eller bade i samme svømmehal.

Hvem kan få herpes?

Alle, der er seksuelt aktive kan smittes. Tro ikke på myterne om, at herpes kun rammer dem, der lever et liv med mange partnere og vilde sexorgier. Der er ingen grund til at skamme sig over at have herpes.

Herpes er ikke arveligt. Det skal her nævnes, at mange allerede bliver smittet med HSV som børn, og at det her intet har med sex at gøre.

Hvor længe varer et herpes-udbrud, og hvor tit kommer det igen?

Før et læbe herpesudbrud kan de fleste mærke forvarsler som en kløende, brændende og prikkendefornemmelse, der varer i 12-26 timer. Derefter kommer selve udbruddet, med små væskefyldte blærer omkring læberne. Blærerne springer efter 24-48 timer og danner sårskorper.

Så snart der er skorper på, smitter herpes ikke.

Et udbrud varer som regel 7-10 dage. Det første udbrud kan godt vare lidt længere. Halvdelen af dem, der har haft herpes i udbrud, får efter det første udbrud et nyt i løbet af et år. Nogle får mange udbrud, andre får kun ét gennem hele livet.

Hvordan beskytter man sig mod herpes?

Kondomer er det bedste mod den seksuelt overførte del af herpes, men da herpes jo også viser sig andre steder end på kønsdelene, kan man ikke være helt sikker. Lever man i et fast forhold med kun én partner, hvor den ene har herpes, må man sammen finde ud af, i hvilke perioder man skal bruge kondom.

Herpes kan også dukke op som en infektion i øjet (herpes keratitis). Det er meget vigtigt, at man søger læge, hvis man har mistanke om herpes i øjet. Det er meget smitsomt og kan forårsage blindhed.

Hvornår smitter herpes?

Herpes er meget smitsomt, og man kan både smitte andre, mens herpes er i udbrud og mens den er "i dvale". Man smitter mest, når der er væskende blærer og i et år efter det første udbrud, og her er det især vigtigt at bruge kondom.

Behandling

Spontan opheling kan ske efter 7-10 dage. Ellers benyttes aciclovir eller valaciclovir. Man kan få både salve og piller, som kan mildne udbruddet, men de kan ikke helbrede herpes.

I meget svære tilfælde af herpes hos personer med dårligt immunforsvar kan skal HSV behandles med intravenøs behandling (direkte i blodbanen), hvilket foregår under hospitals indlæggelse. Medicinen skal tages/smøres på, så snart man kan mærke et udbrud er på vej. Tal med din læge om, hvad der vil være bedst for dig.

Denne artikel er oprindeligt udgivet på Sundhedsguiden.dk i oktober 2003 og opdateret i 5. juli 2017 af redaktionen. - Rettighedshaver er Sundhedsguiden.dk