Hjernehindebetændelse hos spædbørn og børn (Meningitis) Artikel

Symptomer, behandling, komplikationer, diagnose og forebyggelse af hjernehindebetændelse hos spædbørn og børn.

Definition og årsager


Hjernehindebetændelse (meningitis) er en betændelsestilstand i hjernens hinder, og er som regel forårsaget af bakterier, svampe eller virus. De dominerende årsager er forskellige alt efter barnets alder og modenhed. Nedenfor er en oversigt over de bakterier, der typisk kan give meningitis:

For tidligt fødte og spædbørn på intensiv afdeling

  • Staphylokokker (Staph. epidermidis).

Spædbørn

  • Streptokokker .

  • Diverse tarmbakterier (typisk E. coli).

Efter spædbørnsalderen

  • Meningokokker (N. meningitidis).

  • Pneumokokker (Strep. Pneumoniae).

  • H. Influenzae type b (dog sjælden efter indførelse af vaccination).

Virus kan også forårsage meningitis i alle aldre, og her er der typisk tale om:

  • Enterovirus.

  • Herpesvirus.

Meningokok-meningitis er den form, man oftest hører om, da den kan forekomme i større antal på skoler og daginstitutioner mm. Den smitter igennem luftvejene, i f.eks. slim og spyt.

Symptomer på hjernehindebetændelse


Symptomerne på meningitis er lidt forskellige alt efter, om det er en virus eller en bakterie, der forårsager sygdommen.

Bakteriel meningitis
Bakteriel meningitis optræder med høj feber, irritabilitet, appetitløshed, hovedpine, kvalme og opkastninger. Barnets bevidsthed kan være påvirket, alt fra sløvhed til koma. Kramper kan være det første symptom hos børn under 3 år, da de ofte ikke selv kan sige, at de har hovedpine.

Trykket i hjernen stiger på grund af betændelsestilstanden i hinderne omkring hjernen. Det spæde barns kranie er ikke helt sammenvokset, og man kan normalt mærke et blødt sted i issen. (se fontanelle ). Dette sted kan på grund af højt tryk i hjernen være udspændt eller bule ud. Børn over 1 års alderen bliver stive i nakken og ryggen med smerter til følge.
Bakteriel meningitis (meningokokker, pneumokokker og H. Influenzae b) kan vise sig som små punktformede blødninger i huden, de såkaldte petekkier. I nogle tilfælde kan der også opstå udslæt i form af små, røde pletter på kroppen.

Komplikationer ved hjernehindebetændelse


Komplikationerne ved bakteriel meningitis er, at barnet kan få alvorlig hjerneskade på grund af det høje tryk i hjernen. Døvhed forekommer også. Der kan allerede i løbet af få timer udvikles blodforgiftning , som kan føre til shocktilstand med dødeligt udfald. Dette gælder dog kun for de alvorligste tilfælde. Som regel udvikler symptomerne sig over flere dage.

Virus meningitis
Virus meningitis ligner bakteriel meningitis, bare i mildere form. Feberen er let til moderat, og barnet har hovedpine, er irritabel, lyssky og stiv i nakke og ryg. Der er kvalme og opkastninger. Påvirkning af bevidstheden sker meget sjældent. Sygdommen varer som regel kun en uge.

Forholdsregler og diagnose ved hjernehindebetændelse


I børne-vaccinations-programmet bliver barnet vaccineret imod bakterien H. Influenzae type b, og dette har resulteret i, at forekomsten af meningitis er minimeret gevaldigt. Der er nu udviklet nogle få vacciner imod specifikke bakterier, der giver meningitis. De kan gives til personer, der er udsatte for smitte i tilfælde af udbrud af sygdommen i institutioner, skoler og i de enkelte husstande. Personer i samme husstand som det syge barn skal altid have forebyggende antibiotika.

Hvis man har mistanke om, at ens barn viser symptomer på meningitis, bør man straks henvende sig til lægen. Denne stiller diagnosen ved en klinisk undersøgelse, som suppleres med en analyse af en prøve fra rygmarvsvæsken.

Behandling af hjernehindebetændelse


Bakteriel meningitis behandles med antibiotika snarest muligt. Genoprettelse af væskebalancen i kroppen er også af høj prioritet.
Virus meningitis behandles udelukkende med understøttende behandling i form af genoprettelse af væskebalancen og symptombehandling i øvrigt.