Hortons hovedpine (Klyngehovedpine) Artikel

Hortons hovedpine viser sig ved anfald af stærke smerter i eller omkring det ene øje, som bliver rødt og løber i vand. Det hæver op omkring øjet, det øverste øjenlåg kan hænge slapt og pupillen blive mindre.

Definition og årsager til Hortons hovedpine - Klyngehovedpine

Hortons hovedpine er en sjælden tilstand, der rammer ca. 1 ud af 1000 danskere. Man ved ikke, hvorfor sygdommen opstår, men den rammer overvejende mænd, og de første symptomer opstår som regel i 20-40 års alderen. Der er en lille tendens til arvelighed og storrygere rammes hyppigere.

Hortons hovedpine er en overset sygdom og mange patienter lider i årevis, før diagnosen bliver stillet. Tilstanden er meget smertefuld og for nogle mennesker er den direkte invaliderende.

Hortons hovedpine beskrives af mange som den værst tænkelige smerte et menneske kan udsættes for. Hortons hovedpine kommer oftest i anfald og anfaldene ligger i klynger, deraf navnet klyngehovedpine. En klynge er en periode, der varer uger eller måneder (som regel en til tre måneder), hvor igennem man har daglige anfald. Her imellem har man så symptomfrie perioder på et halvt til flere år. Antallet af anfald varierer fra 1 til 8 om dagen af 15 til 180 minutters varighed per anfald. Smerte anfaldene kommer ofte om natten, 1-2 timer efter man er faldet i søvn. Enkelte (ca. 15%) har ikke de anfaldsfrie perioder, men derimod en kronisk form, hvor anfaldene så til gengæld er færre pr. dag.

Under en anfaldsperiode har man anfald en til otte gange om dagen. Det enkelte anfald varer fra en halv til fire timer, oftest en times tid ad gangen. Anfaldene kommer oftest om natten og alkohol kan medvirke til, at de opstår.

Symptomer på Hortons hovedpine

  • Intense smerter omkring det ene øje (altid det samme øje).
  • Smerterne kan brede sig ud til kæben, øret eller resten af hovedet.
  • Smerterne kan være uudholdelige.
  • Øjet løber i vand, bliver rødt og evt. hævet. Øjenlåget hænger.
  • Næsen løber og føles tilstoppet.
  • Oplevelse af raskløshed under anfald. Man ved ikke hvad man skal gøre af sig selv, af bare smerter. De fleste vandrer hvileløst rundt.
  • Sved i ansigt og pande.

Forholdsregler

Da smerterne er så intense, er det vigtigt at opdage sygdommen. Dels da Hortons hovedpine kan behandles og dels da viden om sygdommen og forvisning om, at den ikke er farlig, beroliger patienterne. Diagnosen stilles på den typiske sygehistorie. Anfaldene kan udløses af alkohol og af nitroglycerin (hjertemedicin), så personer med Hortons hovedpine, skal være opmærksomme på disse udløsere. Rygning disponerer også til anfald.

Behandling af Hortons hovedpine

Behandlingen af det enkelte anfald består af migrænemidler og ilt på maske. Dette bør imidlertid altid kombineres med forebyggende behandling. Her er der en række stoffer at vælge imellem, bl.a. blodtrykssænkende medicin, binyrebarkhormon og lithium. Sygdommen er langvarig, men symptomerne mindskes ofte med årene. Hos nogle kan den forsvinde fuldstændigt. - Ved Hortons sygdom bør patienter følges på en neurologisk afdeling.