Definition og årsager til hoste
Hoste er lungernes reaktion på irritation fra f.eks. røg, infektion eller noget, man har fået galt i halsen. Hoste er en refleks, hvor mellemgulvet trækker sig sammen, således at luften i lungerne presses ud med stor kraft. Sammen med luften presses også slim, støv og andre stoffer, der kan irritere luftvejene, op. Ved at hoste får man renset lungerne for de stoffer, der ikke normalt skal være der.
Hoste er vigtigt for forsvaret af de nedre luftveje og personer, der har en nedsat hosterefleks (alkoholikere, gamle, spædbørn eller personer med svær sygdom) får hyppigere infektioner i lungerne.
Hoste kan inddeles efter varigheden: Hvis varigheden er under ca. 3 uger kaldes det akut hoste, hvis varigheden er ca. 3-8 uger kaldes det subakut hoste og endeligt kaldes det kronisk hoste, hvis hosten har varet over ca. 8 uger.
De hyppigste årsager til hoste er:
- Forkølelse.
- Influenza.
- Halsbetændelse.
- Lungebetændelse.
- Bronkitis .
- KOL (Kronisk Obstruktiv Lungesygdom, Rygerlunger).
- Astma.
- Kighoste.
Hos børn ses udover ovenstående også følgende årsager til hoste:
- Astmatisk bronkitis.
- Falsk strubehoste.
Sjældne alvorlige årsager til hoste
I sjældne tilfælde kan hoste være symptom på alvorlige sygdomme som lungekræft eller tuberkulose. Desuden kan hoste, der primært forekommer, når man ligger ned, være tegn på hjertesvigt. - Har man længerevarende hoste bør man søge læge.
Hvad skal man være opmærksom på, hvis man hoster?
- Feber: Hvis man har feber samtidig med, at man hoster, er der sandsynligvis tale om en infektion i luftvejende eller lungerne.
- Opspyt: Hvis man hoster slim op, er det tegn på en irritationstilstand i lungerne. Hvis slimet er gulligt/grønligt og uigennemsigtigt, kan det være tegn på lungebetændelse . Der vil ofte samtidig være feber. Der kan særligt efter længere tids hoste forekomme lidt blod i opspyttet, men generelt er blodigt opspyt et faresignal, da dette også kan ses ved lungekræft og tuberkulose og bør undersøges nærmere.
- Varighed af hosten: Ved forkølelse , influenza eller halsbetændelse forsvinder hosten ofte af sig selv i løbet af dage til få uger. Ved lungebetændelse kan hosten forsvinde af sig selv, men vil ofte kræve behandling med antibiotika, særligt hos ældre mennesker. Hoste, der varer mere end et par uger eller bliver værre og værre, kan være tegn på KOL (Kronisk Obstruktiv Lungesygdom, Rygerlunger), astma , lungekræft eller tuberkulose.
Klinisk undersøgelse
Lægen tjekker først patientens generelle almene tilstand og spørger til hostens oprindelse. Derudover om patienten har åndenød og vejrtrækningsbesvær, om patienten ilter sit blod godt nok. Blodtryksmåling og puls samt at lytte til hjerte og lunger. Lægen banker også på ryggen og trykker på maven. Har patienten vand i benene? Undersøgelsen understøttes ofte af forskellige blodprøver primært fra vener, men på hospitalet også efter symptomer fra håndledsarterie. Derudover kan der suppleres med et EKG (elektrokardiogram) af hjerterytmen, spirometri (lungefunktionen) og evt. et røntgenbillede af overkroppen, hvor hjerte og lunger visualiseres.
Behandling af hoste
Ved hoste med slim
Hvis hosten skyldes en infektion med bakterier, skal man have antibiotika, oftest penicillin.
Hvis man har meget sejt slim, skal man drikke rigeligt, hvilket kan gøre slimet mere tyndtflydende og dermed lettere at hoste op. I nogle tilfælde kan det være nødvendigt at tage medicin, der løsner slimet. Hoste kan være særligt generende om natten, men det kan hjælpe at sove med hævet hovedgærde.
Hvis man har meget sejt slim, skal man drikke rigeligt, hvilket kan gøre slimet mere tyndtflydende og dermed lettere at hoste op. I nogle tilfælde kan det være nødvendigt at tage medicin, der løsner slimet. Hoste kan være særligt generende om natten, men det kan hjælpe at sove med hævet hovedgærde.
Ved tør hoste
Ved meget generende tør hoste, kan man få hostestillende medicin, men man bør være påpasselig med dette, da hoste er et symptom på irritation i lungerne. Da hoste er vigtig for at kunne holde lungerne rene, bør trangen til at hoste generelt ikke undertrykkes. Hvis man undertrykker hoste, er der risiko for at forværre eller ligefrem frembringe en lungebetændelse.
Artiklen er oprindeligt udgivet på Sundhedsguiden.dk den 12/12 - 2007. Opdateret den 21/07 - 2015 af ovennævnte lægefaglige skribent. - Rettighedshaver er Sundhedsguiden.dk.