HPV vaccination - Hvordan og hvorfor Artikel

Når du bliver vaccineret mod HPV virus, mindsker du risikoen for at få de typer af HPV virus, som bl.a. er skyld i udvikling af visse kræftformer. Både mænd og kvinder kan blive vaccineret. I Danmark bliver de 12-årige piger gratis vaccineret som en del af børnevaccinationsprogrammet.

Når du bliver vaccineret mod HPV virus, mindsker du risikoen for at få de typer af HPV virus, som bla. er skyld i udvikling af visse kræftformer. Både mænd og kvinder kan blive vaccineret. I Danmark bliver de 12 årige piger gratis vaccineret, som en del af børnevaccinationsprogrammet.
Når man bliver vaccineret, danner kroppen antistoffer mod HPV. Kroppens immunforsvar kan derfor bekæmpe virus, hvis man bliver udsat for det. På den måde undgår man at få en infektion med HPV, som kan udvikle sig til enten kønsvorter eller i værste fald livmoderhalskræft.

Man skal vaccineres, inden man bliver smittet

Vaccinen mod HPV virker kun, hvis man er vaccineret, før man bliver smittet med de vira, vaccinen virker imod. Derfor skal man vaccineres så tidligt som muligt - helst inden man begynder at have sex. Det er grunden til, at vaccinationen gives til piger i 12-års alderen som en del af børnevaccinationsprogrammet.

Vaccinen virker også, selv om man har haft sex.

Selvom man har haft sin seksuelle debut, kan man dog stadig have glæde af at blive vaccineret. Enten fordi man endnu ikke er blevet smittet med HPV, eller fordi man ikke har været smittet med alle de typer HPV, som vaccinen beskytter imod.
I Danmark tilbyder man i 2012 alle kvinder tom 25 år, at blive vaccineret gratis.

Læs mere om tilbuddet her

Piger kan i Danmark vaccineres gratis mod HPV fra de fylder 12 år og inden de bliver 15 år.

Hvordan foregår vaccinationen?

Når du bliver vaccineret, foregår det hos din egen læge. Efter vaccinationen skal du sidde i venteværelset i 15 til 20 minutter. Så kan lægen være sikker på, at du ikke bliver dårlig bagefter. Du skal vaccineres tre gange inden for et år, for at vaccinen virker:
1. Besøg. Ring og aftal en tid hos din læge til den første vaccination.
2. Besøg. Sker ca. 2 måneder efter den første vaccination.
3. Besøg. Sker ca. 4 måneder efter den anden vaccination.

I Danmark bliver man vaccineret med en vaccinationstype, som beskytter mod
  • HPV 16 og 18 er skyld i 70% af alle tilfælde af livmoderhalskræft
  • HPV 6 og 11 er ansvarlige for 90 % af alle kønsvorter.
Læs mere om HPV virus her

Bivirkninger

Man kan få lidt ømhed, rødme og hævelse dér, hvor man bliver stukket, og nogle kan få lidt feber. I sjældne tilfælde ses overfølsomhedsreaktioner.

Mænd og HPV vaccine

I Danmark bliver kun piger gratis vaccineret for HPV, det skyldes ifølge Sundhedsstyrelsen, at lægemiddelmyndighederne i EU ikke har fundet, at de nuværende studier i tilstrækkelig grad har vist, at vaccinen beskytter drenge og mænd mod kræft eller forstadier til kræft. Livmoderhalskræft er langt den hyppigste kræftform, der skyldes HPV-virus.
Drenge kan sagtens blive vaccineret, de skal bare selv betale hver vaccine koster ca. 1300 kr og der skal gives 3 vaccinationer

I USA anbefaler man dog at drenge bliver vaccineret, da man mener, der findes nok bevis for, at HPV også er skyld i andre kræftformer som peniskræft, anuskræft og visse kræftformer i munden.

I en WHO betænkning skriver man, at der bred international konsensus omkring at HPV hænger sammen med kræftformer ud over livmoderhalskræft

Læs WHO’ betænkning her