Hurtig behandling kan sætte leddegigt i ro Artikel

En hurtig indsats og en aggressiv behandling giver langt bedre resultater for leddegigt patienter. Et nyt dansk forskningsprojekt viser at 78 procent af patienterne oplever, at sygdommen går i ro.

Dansk Reumatologisk Selskab er netop ved at lave nye retningslinjer, der siger, at patienterne skal være udredt og påbegyndt behandling allerede 2 uger efter, at de kommer med et hævet led.

Methotrexat og binyrebarkhormon er første behandlingsvalg

I dag vælger man først og fremmest at behandle med methotrexat, som har en betændelsesdæmpende virkning.

- Behandlingen med methotrexat startes hurtigst muligt. Desuden får patienten indsprøjtninger med binyrebarkhormon direkte i leddet for at bremse ødelæggelsen af leddet. Indsprøjtningerne virker i løbet af få dage og har ofte meget langvarig effekt og få bivirkninger, siger overlæge Merete Lund Hetland fra Glostrup Hospital, der har været med i ledelsen af CIMESTRA-projektet, til Gigtforeningens medlemsblad LedSager

Forskere skal undersøge flere behandlingsmuligheder

For 22 procent af patienterne har de almindelige gigtmidler dog ingen effekt og de må skifte til biologisk behandling. Netop nu undersøger forskerne om tidlig behandling med de almindelige gigtmidler, er lige så effektiv som de biologiske behandlingsmuligheder.

Biologisk behandling en effektiv behandling fra start

En videnskabelig undersøgelse, som blev offentliggjort i 2010 tyder dog på, at biologisk behandling (etanercept) kombineret med methotrexat er langt mere effektiv end behandling alene med methotrexat*. Forskerne kunne konstatere, at over 2 år gav kombinationsbehandlingen en langt bedre klinisk remission ( Forbedringer af sygdomstilstanden ud fra objektive målinger).
Professor Paul Emery, leder af undersøgelsen og professor i Rheumatology, University of Leeds, UK, udtaler:

- Disse undersøgelsesresultater viser, at ved behandling af moderat til svær leddegigt med etanercept,er det muligt at opnå klinisk remission , og det bør være det primære behandlingsmål. Data fra denne undersøgelse understreger vigtigheden af at behandle tidligt med etanercept, som kan hjælpe med at stoppe fremadskridende ledskader og give mulighed for at opretholde en god livskvalitet.
Det vigtigste er altså for leddegigtpatienterne, at de kommer i behandling så hurtigt som muligt.

*ARTHRITIS & RHEUMATISM, Vol. 62, No. 3, March 2010, pp 674–682, DOI 10.1002/art.27268, © 2010, American College of Rheumatology