Hvad er køresyge, søsyge, luftsyge? tema

Køresyge, søsyge og luftsyge går under fællesbetegnelsen transportsyge, som giver kvalme og utilpashed, når man sidder i en bil, fly, tog eller en båd i bevægelse. Man bliver dårlig, fordi balancesansen ikke kan samarbejde med de andre sanser f.eks synssansen. Nogle mennesker får lettere transportsyge end andre, men der er mulighed for at forebygge f.eks gennem medicin eller ved at træne balancesansen.

Hvad er transportsyge ?

I det indre øre sidder balanceorganet, som registrerer hovedet og kroppens stilling, og gør at vi for eksempel kan mærke, om vi kører fremad eller baglæns, selvom vi ikke kan se det. Hvis balanceorganet bliver overstimuleret f.eks. hvis man drejer hurtigt rundt, kan man blive svimmel og få kvalme.
Vi ved ikke med sikkerhed hvorfor nogle får transportsyge, men den mest udbredte teori er, at vi bliver dårlige, fordi vores andre sanser oplever noget andet, end det balancesansen registrerer.

Hvis man f.eks læser i en bog, mens man sidder i en bil der kører, så registrerer synssansen, at man sidder stille, men balancesansen kan mærke, at kroppen bevæger sig. Der er altså ikke overensstemmelse mellem sanserne, og det gør, at man bliver svimmel og får kvalme.

Læs også: Køresyg, søsyg, luftsyg - sådan behandler du

Hvem bliver køresyge, søsyge og luftsyge?

Det er ikke så ofte at spædbørn bliver køresyge, fordi nervesystemet endnu ikke er udviklet til at forene informationerne fra balancecenteret med det, som f.eks. øjnene registrerer.

Læs også: Ligevægtssansen - balancesansen hos spædbørn

Jo ældre man bliver jo mindre sandsynlighed er der for at få transportsyge, da vi optræner erfaring og balancesansen lærer at genkende bevægelser. Så gør det ikke længere så meget, hvis der ikke er overenstemmelse mellem balancesansen og synssansen. Tendensen til at blive køresyg, søsyg og luftsyg topper omkring 11-12 års alderen.
  • Kvinder får oftere transportsyge end mænd
  • Har man tendens til migræne kan man også lettere få transport syge
  • Børn lider mest af transportsyge

Artikler

kategori

Nyttig viden om kost og ernæring

Kosten kan påvirke dit helbred. Spiser du sundt og varieret har det stor be...

Redaktionen 26/01/2009
artikel

Børnesygdomme

Det kan være svært at afgøre om et lille barn er sygt. Sommetider optræder ...

Redaktionen 23/01/2009
kategori

Sex og samliv

Sex, kærlighed og sensualitet er en vigtig del af livet - hele livet. Sex e...

Redaktionen 17/01/2009