Hver fjerde psoriasispatient har psoriasisgigt – uden at vide det Artikel

Næsten en ud af fire psoriasispatient kan have udiagnosticeret psoriasisgigt, det viser en undersøgelse foretaget af National Psoriasis Foundation. Danmarks Psoriasis Forening mener ikke, at lægerne er opmærksomme nok på de tidlige tegn og først giver behandling alt for sent.

Undersøgelse viser mange tegn på psoriasisgigt

I undersøgelsen interviewede Psoriasis Foundation 477 psoriasis patienter. 58 procent havde kun psoriasis, 2 procent havde kun psoriasisgigt og 40 procent havde både psoriasis og psoriasisgigt.

Det viste sig dog, at når man i undersøgelsen spurgte ind til deltagernes helbredsstilstand, så svarede 22 procent, af de psoriasispatienter som kun er diagnosticeret med psoriasis, at de havde tydelige symptomer på psoriasisgigt.

Læger ikke opmærksom på psoriasisgigt

Kort om Psoriasis og psoriasisgigt

Omkring 165.000 danskere lider af psoriasis. Sygdommen er arvelig.

Psoriasisgigt er en form for betændelsesgigt, som påvirker led og sener. Ifølge Psoriasisforeningen rammer Psoriasisgigt 30 procent af alle psoriasispatienter
Undersøgelsen viste også at 44 procent af deltagerne, som er diagnosticeret med psoriasisgigt, havde haft symptomer på sygdommen i et år eller længere, før de fik diagnosen af deres læge. Det er tal, som formanden for Danmarks Psoriasis Forening, Jens Sloth Nielsen kan nikke genkendende til

- Vi arbejder på at få lægerne til at diagnosticere psoriasisgigt langt hurtigere. Mange tager blot et røntgenbillede af de ramte områder, men et røntgenbillede afslører ikke psoriasisgigt, før der er led-destruktion, og det er ikke godt nok. Det er afgørende, at man får diagnosticeret og behandlet psoriasisgigt så hurtigt som muligt, for at forhindre eller bremse ledskaderne, siger Jens Sloth Nielsen til Sundhedsguiden.dk

Ifølge formanden for psoriasisforeningen kan blodprøver og /eller knoglescintigrafi vise, om der er en betændelsestilstand i leddene, som kan skyldes psoriasisgigt.

Læs også:
Behandlingsmuligheder ved Psoriasis

Psoriasisgigt forringer livskvaliteten

Psoriasisgigt har stor indvirkning på livskvalitet. Sygdommen er kendt for ikke at være ligeså aggressiv som leddegigt, når det kommer til at nedbryde leddene, men til gengæld er den ligeså smertefuld. I undersøgelsen fra National Psoriasis Foundation siger 63 procent af patienterne med psoriasisgigt, at de ikke er så fysisk aktive, som de har været. Næsten halvdelen (47 procent) siger, at sygdommen påvirker deres arbejdsevne, 34 procent oplever problemer med at komme ind og ud af en bil og 34 procent oplever stivhed i leddene i mere end to timer efter at de er vågnet op.

Hold øje med symptomer på psoriasisgigt

Psoriasisforeningen opfordrer til at man, hvis man har psoriasis eller er i familie med psoriasispatienter, holder øje med symptomerne på psoriasisgigt og går til lægen, hvis man oplever en eller flere af følgende symptomer:
  • Smerter, hævelse og stivhed i et eller flere led
  • Led, der er røde eller varme at røre ved
  • Hyppige ømme eller stive led
  • Pølse-lignende hævelser i en eller flere fingre eller tæer
  • Smerter i og omkring fødder og ankler
  • Forandringer i neglene, f. eks sprækker eller at neglen løsner sig fra negleroden
  • Smerter i lænden, over halebenet
  • Øjenbetændelse med røde og smertefulde øjne

Læs mere om psoriasisgigt her