Vi skal helt tilbage til ca. 3.000 år før Kristi fødsel for at finde hvidløgets historiske rødder. Det blev beskrevet i Sanskrit skrifterne og i Kinesiske skrifter, hvor hvidløg blev brugt til at tilfredsstille guder og jage onde ånder væk (sygdom). Ægypterne, Babylonerne og Grækerne lovpriste hvidløgets glimrende sundhedsværdier, og ikke nogen civiliseret kultur har på anden måde været så enig i, at hvidløg var effektivt overfor adskillige sygdomme og skavanker igennem årtusinder.
Oprindeligt kom hvidløget fra Sibirien og har flere varianter, fordi det har over århundreder vandret over verden, idet det fulgte menneskets vandringer fra sted til sted, altid som en tro følgesvend til menneskeheden. Først for nylig har vi i Norden opdaget hvidløgets fine egenskaber, og har nu erkendt dets kulinariske og medicinske værdier.
Vi kender 300 varianter af hvidløg, og det er fascinerende at se, hvor forskellig et hvidløg kan være både i farver og størrelser, lige fra golfbolde store hvidløg til grapefrugtstore løg, der vokser i USA (Elefant hvidløg). Verdens største producenter af hvidløg i dag er i Californien, hvor både de kulinariske og det pulver der bruges til tabletterne ofte dyrkes og fremstilles. Der findes en nærmest kultstatus over hvidløg i Californien og i de nærmeste stater i USA.
En anden side af hvidløget er de myter og fortællinger, der er knyttet til det. På Balkan kommer de fleste fortællinger om hvidløget, hvor de mest berømte knytter sig til vampyrer, dæmoner, og hvor meget held et hvidløg kan skabe for sin herre, lige fra erobringer til beskyttelse imod ondskab og ulykke.
Hvidløg kan sagtens vokse i Danmark og skal som andre løgblomster sættes i jorden om efteråret. I september kan man så høste årets hvidløg, som kan holde sig ca. 6-8 mdr. i et køligt rum. Man kan købe på Internettet en stor variant af forskellige hvidløg, som kan bruges til pynt, til madlavning, til haveplantning og som medicin.
Medicinsk set er hvidløg særdeles interessant. Primært må vi være overbevist om to effekter. Det er den lipidsænkende effekt, som kommer op på ca. 12 på totalkolesterol og triglycerider over en 4 ugers periode, men ikke hos dem der har en forhøjet kolesterol, hvor almindelig medicin nok er nødvendig. Allicin, som er det mest virksomme stof i hvidløg, har anti-bakterielle egenskaber, idet det blokkerer bakterieenzymer og derved hæmmer bakteriens ubehagelige effekter.
En anden vigtig effekt er hvidløgets antikoagulerende effekt (blodfortyndende), som virker ved to sulfider DADS og DATS, der øger den fibrinolytiske aktivitet og modvirker blodpladernes aggregation (sammenklumpning).
Der er mange beretninger om undersøgelser omkring hvidløgets effekt på hudsvamp, cancer, sukkersyge, højt blodtryk med mere. Der er ikke entydige bevis for, at hvidløg helbreder disse problemer, men sikkert bidrager hvidløg på en positiv måde til at visse mindre mekanismer ved disse sygdomme bliver lindret.
Der er ikke tvivl om, at hvidløget er kommet for at blive og vil give os mange glæder, fordi det er så alsidigt, og uden tvivl giver mange mennesker et velbehag på trods af duften.
Se også artiklen om
"Traditionel Kinesisk medicin"