Indadvendt øjenlåg (Entropion palpebrae) Artikel

Indadvendt øjenlåg (Entropion palpebrae). Læs om Symptomer. Læs om behandling. Læs om forebyggelse.


Definition og årsager


Et indadvendt øjenlåg vil sige, at øjenlåget er krænget indad, således at rækken af øjenvipper vender ind mod selve øjeæblet. Det er næsten altid det nederste øjenlåg, der er indadvendt. Hos nogle vender øjenlåget kun i en kort periode og giver ingen symptomer. Hos andre er det en permanent tilstand, der både er generende og kan føre til alvorlige skader på øjet. Der findes også en tilstand, hvor det blot er øjenvipperne, der er rettede ind mod øjeæblet. Dette kaldes trichiasis, og symptomerne er næsten de samme som ved indadvendt øjenlåg.

Tilstanden er forholdsvis hyppig hos ældre mennesker, da bindevævet omkring det nedre øjenlåg bliver slappere med alderen. Samtidig bliver muskulaturen omkring øjet bliver tykkere, så trækket i øjenlåget ændres.

Symptomer på indadvendt øjenlåg


Nogen har ingen symptomer, udover at man kan se, at øjenlåget er krænget indad. De fleste har dog gener som følge af, at øjenvipperne gnider mod øjeæblet. Generne er typisk:
  • Fornemmelse af, at der er et fremmedlegeme eller grus i øjet.

  • Smerter i øjet.

  • Tåreflåd.


Komplikationer til indadvendt øjenlåg


Der kan komme hornhindebetændelse og ridser i hornhinden som følge af, at øjenvipperne gnider mod øjeæblet. Dette kan påvirke synet, og i værste fald kan det medføre blindhed.

Behandling af indadvendt øjenlåg


For at undgå komplikationer og for at lindre symptomerne, er det nødvendigt at få vendt øjenvipperne væk fra øjeæblet. Dette kan gøres ved en operation, hvor det løse væv under øjet strammes op. Indtil operationen kan gennemføres, kan der anvendes et plaster, der trækker i øjenlåget, så vipperne ikke berører øjeæblet.