Jernmangel hos børn Artikel

Her finder du informationer om Jernmangel hos børn. Læs om symptomer på jernmangel. Læs om behandling af jernmangel. Læs om forebyggelse af jernmangel.

Definition og årsager


Jernmangel opstår, når kroppen ikke indeholder tilstrækkeligt med jern og er en tilstand, der kan resultere i blodmangel , da jern indgår i røde blodcellers opbygning. Jernmangel er hyppigt i Danmark. Blodmangel er den hyppigste blodsygdom hos børn.

Årsagerne til jernmangel kan være:

  • Øget jernbehov: Stor væksthastighed, for tidlig fødsel (små jerndepoter) og graviditet.

  • Nedsat jernoptag: Jernfattig kost og nedsat jernoptag i mave-tarm-kanalen.

  • Blodtab.

Hos børn under ½ år er brystmælk den vigtigste kilde til jern. Brystmælk indeholder mindre jern end komælk, men jernet optages bedre fra brystmælk. Komælk bør ikke gives til børn under 6 år, fordi det kan forårsage blødning i mave-tarm-kanalen og dermed give jernmangel. Efter ½ år er brystmælk utilstrækkeligt som eneste jernkilde og bør erstattes eller suppleres med anden jernholdig kost. Senere er den vigtigste kilde til jern kød og fisk i kosten. Jern findes også i kornprodukter og grøntsager, men denne jern optages dårligere af kroppen. C-vitamin i kosten øger optaget af jern.

Optagelsen af jern fra føden i mave-tarm-kanalen sker primært i tolvfingertarmen (første stykke af tyndtarmen). Hvis der er sygdom i tolvfingertarmen, f.eks. glutenallergi (cøliaki), kan optaget af jern være påvirket.

Blødning kan være årsag til jernmangel, men blodtabet skal have stået på gennem længere tid, før jerndepoterne i kroppen udtømmes. En sådan blødning kan f.eks. skyldes kraftig menstruation , komælksallergi (kaldet mælkeinduceret enteropati), mavesår , inflammatorisk tarmsygdom (Crohns sygdom og colitis ulcerosa ), Meckels divertikel og i U-lande ofte infektion med hageorm i tarmen.

Symptomer på jernmangel


Jernmangel giver først symptomer, når der er udviklet blodmangel . Blodet bærer ilt rundt i kroppen og forsyner kroppens celler. Når der er mindre blod, kan der transporteres mindre ilt, hvilket kan give symptomer i form af:

  • Bleghed af slimhinder f.eks. i munden.

  • Træthed og svaghed.

  • Nedsat fysisk formåen og hjertebanken.

  • Hovedpine.


Hvis jernmangelen har stået på i længere tid ses desuden:

  • Hæmmet vækst (højde og vægt).

  • Nedsat intellektuel udvikling.

  • Bizarre smagsvaner, kaldet Pica, med lyst til at spise jord, maling, avispapir eller lignende.

  • Sår i mundvigen (ragader) og en opsvulmet furet tunge (glossitis).

  • Bløde skeformede negle.

Forholdsregler og diagnose


Alle børn skal have jerntilskud i 6 til 12 måneders alderen for at forebygge jernmangel.

Ved tegn til jernmangel, som beskrevet ovenfor, bør barnet undersøges af egen læge. Lægen vil undersøge barnet for tegn til jernmangel og spørge specielt til kost og symptomer på jernmangel. Diagnosen stilles ved analyse af blodprøver. Man kan måle kroppens jerndepoter (ferritin), jernmængden i blodet (jern og transferrin), og om der er blodmangel (hæmoglobin). Jernmangel giver en speciel type blodmangel med små og blege blodceller, når de undersøges i et mikroskop (mikrocytær hypokrom anæmi).

Hvis det konkluderes, at jernmangelen skyldes utilstrækkeligt indtag eller øget behov, er jerntilskud og kostvejledning tilstrækkeligt. Hvis der er mistanke om dårligt optag af jern i tarmen eller blødning, er der ofte behov for yderligere undersøgelser, evt. på hospital.

Behandling af jernmangel


Jernmangel behandles med tilskud af jern, oftest i form af dråber. Behandlingen gives, til der ikke længere er blodmangel (2-3 uger) og fortsættes nogle måneder for at fylde kroppens depoter op. Hvis årsagen er blødning eller nedsat optag af jern, rettes behandlingen mod den udløsende årsag.

Forløb og komplikationer


Prognosen er god. Størsteparten kommer sig uden mén. I sin yderste konsekvens kan jernmangel medføre døden, men dette bør ikke forekomme i Danmark.