Definition og årsager
Kæmpevækst eller gigantisme er en yderst sjælden tilstand, der skyldes overproduktion af væksthormon fra hypofysen, ofte pga. en hypofysetumor . Kæmpevækst er i princippet det samme som akromegali , forskellen er blot, at overproduktionen af væksthormon starter i barndommen, hvor kroppens længdevækst endnu ikke er afsluttet. Kroppens lange rørknogler, dvs. knoglerne i arme og ben, vokser derfor ekstremt meget, og en endelig højde på over 2,20 meter er ikke usædvanlig.
Forholdsregler og diagnose
Børn kan være midlertidigt højere end jævnaldrene, hvis puberteten indtræder tidligt. Men hos disse børn ender højden ofte med at være som gennemsnittet. Drengebørn med en medfødt kromosomdefekt, der kaldes Klinefelters syndrom, bliver ofte højere end gennemsnittet.
Hvis man har mistanke om unormal vækst hos sit barn, kan man fortage regelmæssige målinger af højden for på den måde at finde ud af, om udviklingen afviger fra det normale. Den endelige diagnose kæmpevækst stilles vha. blodprøver, der kan måle et evt. forhøjet niveau af væksthormon i blodet.
Behandling og prognose
Behandlingsmulighederne er i princippet de samme som ved akromegali, men det er vigtigt at påbegynde behandlingen inden puberteten, hvor man stadig har mulighed for at bremse kroppens længdevækst. Hvis behandlingen iværksættes tidligt, er der derimod en god chance for at bremse kæmpevæksten og opnå en relativ normal højde.