Karcinoider Artikel

Definition og årsager


Karcinoider er tumorer (svulster), der opstår i væv, der er dannet ud fra fosterets anlæg til tarm. Fosterets anlæg til tarm inddeles i:

  • Fortarmen: Denne bliver senere til bronkierne , brisselen (thymus), mavesækken og tolvfingertarmen samt bugspytkirtlen.

  • Midttarmen: Denne bliver til tyndtarmen og den første del af tyktarmen .

  • Bagtarmen: Denne bliver til den sidste del af tyktarmen og æggestokkene.


Karcinoider kan opstå i en særlig type celler i alle de ovenstående organer. Hyppigst er det i blindtarmen eller tyndtarmen . Karcinoider i tyndtarmen er næsten altid ondartede (kræft), mens dette er sjældent ved karcinoider i endetarmen eller blindtarmen.

Cellerne, hvorfra karcinoider opstår, kan producere forskellige hormoner eller stoffer med virkning på blodårerne. Dette kan give forskellige forstyrrelser, hvis der produceres store mængder, hvilket kaldes karcinoidt syndrom. Udover de kemiske virkninger, kan karcinoider også give problemer, fordi de kan blive meget store og dermed aflukke tarmen, så der opstår tarmslyng . Desuden kan der opstå ubehag pga. tryk på omkringliggende strukturer.

Symptomer på karcinoider


Ofte giver karcinoider ikke nogen symptomer og opdages tilfældigt ved undersøgelse for anden sygdom. Følgende symptomer kan ses:

  • Mavesmerter.

  • Karcinoidt syndrom: Her ses anfald af rødme i ansigtet (flushing) og diarre. Det kan udløses af forskellige fødevarer og alkohol.

  • Fibrose: Vævet i tarmen bliver stift og ueftergiveligt, hvilket kan gøre det vanskeligt for maden at passere, så der kan opstå tarmslyng . Desuden kan der opstår iltmangel i tarmvæggen, som vil føre til, at dette stykke tarm dør.

  • Forstoppelse: Dette ses særligt ved karcinoider i sidste del af tyktarmen, hvor tumoren kan besværliggøre passagen af tarmens indhold.

  • Hoste og åndenød: Dette ses ved karcinoider i lungerne.

Forholdsregler og diagnose


Hvis man oplever ovenstående symptomer, bør man gå til sin egen læge for at blive undersøgt nærmere. Ved mistanke om karcinoid tages en række blodprøver, og man undersøger urinen for et af de stoffer, der oftest udskilles af karcinoider. Der kan også laves kikkertundersøgelser af tarmen, hvor man vil kunne se de større karcinoider. Desuden kan der laves ultralydsscanning og CT-scanning .

Behandling af karcinoider


Man prøver så vidt muligt at fjerne karcinoider kirurgisk. Det kan være nødvendigt at fjerne et stykke af tarmen for at få det hele med. Ligeledes kan der fjernes et stykke af lungerne, hvis karcinoidet sidder her. Hvis der er spredning til leveren (metastaser), kan man give strålebehandling, kemoterapi eller fjerne blodforsyningen til det angrebne område. Hvis man ikke kan fjerne karcinoidet, kan man hæmme væksten med medicin. Dette vil ofte også lindre symptomerne samtidig.

Forløb


Hvis hele karcinoidet kan fjernes, er man helbredt. I øvrige tilfælde kan det være nødvendigt med medicin resten af livet. Dertil kan så komme løbende behandling for f.eks. tarmslyng . I de mest udtalte tilfælde, hvor der er spredning til leveren, kan det ende med døden i løbet af få år.

Denne artikel er oprettet på Sundhedsguiden d. 07.11.07