Klamydia og barnløshed Artikel

Klamydia kan føre til barnløshed hos kvinder. Symptomer og om at leve med klamydia. Læs om forebyggelse af klamydia. Helbredelse - beskyttelse - sundhed

Kønssygdommen klamydia er i kraftig vækst herhjemme, og det er vigtigt at få stoppet sygdommen i tide, da den bl.a. kan være årsag til barnløshed hos kvinder. Med ca. 24.000 nye tilfælde herhjemme hvert år og 50.000 smittede på nuværende tidspunkt, er klamydia den mest udbredte kønssygdom i Danmark. Det er desuden den seksuelt overførte sygdom, der spredes hurtigst.

Klamydia smitter ved ubeskyttet sex og rammer især unge danskere. Det særlige ved klamydia er, at den i mange tilfælde er symptomfri, hvorfor en stor del af de smittede går i lang tid uden at blive behandlet. Derfor kan de smittede nå at smitte andre, og sygdommen kan nå at forårsage varige skader, såsom:

  • Kronisk underlivsbetændelse.
  • Ufrivillig barnløshed (dette ses ved få procent af de smittede).
  • Graviditet uden for livmoderen.
  • Kroniske underlivssmerter.

Symptomer på klamydia i underlivet

Kun hver anden smittede kvinde og hver fjerde smittede mand får symptomer på sygdommen. Symptomerne, som oftest viser sig efter 1-3 uger, er:

  • Smerter ved vandladning ("tisser glasskår").
  • Øget udflåd fra skeden eller penis.
  • Let blødning fra underlivet efter samleje.

En bakterie i underlivet

Hos mænd, og ofte også hos kvinder, sætter klamydiabakterien sig i urinrøret. Hos kvinder sætter bakterien sig oftest i livmoderhalsen. Hvis sygdommen ikke behandles i tide, kan både mænd og kvinder risikere, at bakterien spreder sig til andre områder i underlivet, hvor den giver betændelse.

Hos kvinder kan bakterien skabe betændelse i æggelederne, hvor den kan skade hendes evne til at blive gravid, da betændelsen kan forårsage kroniske forandringer i æggelederen, således at denne aflukkes helt. Kvindens æg vil da ikke kunne passere fra æggestokken og ned til livmoderen, hvorfor det vil blive sværere at blive gravid.

Der kan laves særlige undersøgelser, hvor man ser, om æggelederen er lukket. Hvis den er det, kan man i nogle tilfælde tilbyde en operation, hvor man åbner æggelederen op igen. Ellers kan det blive nødvendigt at anvende kunstig befrugtning i form af reagensglasmetoden, hvis man ønsker at blive gravid.

Forebyg klamydia

Det er nemt at få klamydia, men ikke særlig sjovt. Heldigvis er det også nemt at beskytte sig - husk blot kondomet, hvis du har sex med en ny partner.

Hvis du får en ny kæreste, og I begge holder op med at have andre partnere, så bliv testet begge to, inden I dropper kondomet!

Behandling af klamydia

Det er enkelt at behandle klamydia, og hvis det behandles i tide, får man ingen problemer senere i livet. Klamydia behandles med antibiotika tabletter.