Knogleskørhed og hormonbehandling tema

Der er flere faktorer forbundet med øget risiko for knogleskørhed, hvor den vigtigste er kønnet. Kvinder har større risiko for knogleskørhed end mænd. Kønshormonerne spiller dermed en stor rolle.

Det er ikke alle, som får knogleskørhed, men visse faktorer hænger sammen med en øget risiko for at få det. Den vigtigste er kønnet. Der er meget større risiko for, at kvinder får knogleskørhed, end at mænd gør det. Det hænger sammen med, at proteinstrukturen i knoglerne er afhængig af hormoner. Mænd producerer en vis mængde testosteron hele livet. Kvinder holder i princippet op med at producere østrogen efter overgangsalderen.

Hormonbehandling mod knogleskørhed?

Kvinder, som nærmer sig overgangsalderen, bør tage stilling til fordele og ulemper ved hormonbehandling. Man har påvist, at hormonbehandling gør, at den mindskning af knoglemassen, som normalt finder sted efter overgangsalderen, bliver langsommere og derfor er med til holde knoglerne stærke.
Det synes umiddelbart oplagt at tilføre kvinder det manglende østrogen, men dette er ikke uden problemer. Risikoen for at få kræft i underlivet øges væsentligt ved behandling med ren østrogen. Desuden har en række nyere studier vist en let øgning i risikoen for at få blodpropper i hjerte og hjerne samt muligvis øget risiko for brystkræft. Derfor er behandling med hormoner ikke længere særlig udbredt i forbindelse med forebyggelse af knogleskørhed.
Download kildematerialet fra Sundhedsstyrelsen her
http://www.sst.dk/publ/Publ2005/CFF/Knogleskorhed/Knogleskorhed.pdf

Artikler

artikel

Ubalance i underlivet

Symptomer som kløe, udflåd og svie i skeden lader mange kvinder tro, at de ...

Redaktionen 20/11/2007
artikel

Æggestokkene, livmoderen og livmoderhalsen

I æggestokkene, livmoderen og livmoderhalsen, kan der opstå sygdomme som bl...

Redaktionen 03/02/2009
artikel

Børnesygdomme

Det kan være svært at afgøre om et lille barn er sygt. Sommetider optræder ...

Redaktionen 23/01/2009
kategori

Sex og samliv

Sex, kærlighed og sensualitet er en vigtig del af livet - hele livet. Sex e...

Redaktionen 17/01/2009