Godartede knuder i brystet Artikel

Definition og årsager

Mange kvinder oplever gennem livet at finde en knude eller noget i brystet. I langt de fleste tilfælde er fundene godartede. Alligevel søger de fleste kvinder læge, hvis de finder en knude i brystet, fordi de med rette frygter, at det kan være brystkræft.


Disse knuder kan være af forskellig oprindelse:
  • Cyste i brystet, et hulrum dannet i brystvævet, der indeholder en vandig væske.
  • Byld i brystet pga. betændelse i brystet.
  • Fibroadenomatose, en vækst af både kirtelvæv og omdannelse af bindevævet, der gør det hårdere.
  • Godartet svulst (fibrom).
  • Brystkræft.
I det følgende beskrives cyster, fibroadenomatose og den godartede svulst, da symptomer og prognose ved disse tre tilstande har en del fælles træk. For opbygning af det kvindelige bryst se her.
Ved fibroadenomatose og godartede svulster ses vækst af både kirtelvæv (det mælkedannende væv) og bindevæv (det væv der omgiver mælkekirtlerne). Således kan der dannes knuder i hele brystet. Forskellen er, at væksten ved fibroadenomatose er mere diffus, og det føles mere grynet, når man mærker på brystet i forhold til de godartede svulster, der er mere solide.

Symptomer på knuder i brystet

Som nævnt minder de tre sygdomme i dette afsnit (cyster, fibroadenomatose og godartede svulster) om hinanden. Cysten og den godartede svulst kan føles meget ens, cysten kan dog være en lille smule blødere. Kvinder med fibroadenomatose oplever ofte ømme spændte bryster op til menstruation, der aftager ved menstruationens begyndelse. Smerterne sidder oftest i øverste del af brystet ud mod siden.

Fælles for de tre knuder er, at de føles som en masse, som kan smuttes mellem fingrene, og at de er ikke bundet til hud eller brystmusklen i dybden. De er altså frit bevægelige.

Forholdsregler og diagnose af knuder i brystet

Hvis en kvinde finder en knude i brystet, skal hun kontakte sin læge.
Han vil undersøge brystet og afhængigt af hans vurdering af knuden og kvindens alder, kan han vælge at henvise kvinden til en mammografi og tripeldiagnostik . Mange unge piger/kvinder finder hårdheder i deres bryster, mens de stadig er under udvikling. Dette er i reglen helt normalt.

Udredningen af knuder i brystet hviler på mammografi og tripeldiagnostik , der foregår på et hospital. Der er fundene ved disse undersøgelser, der bestemmer den videre behandling.

Behandling af knuder i brystet

Afhængigt af hvad lægerne på hospitalet finder ved tripeltesten, kan behandlingen variere.

Hvis der er tale om en cyste i brystet, vil behandlingen af disse være ultralyds vejledt udtømning, hvor væsken trækkes ud med en sprøjte. Indholdet sendes til patologisk afdeling, hvor væsken undersøges kemisk og under mikroskop.

Fibroadenomatose fjernes generelt ikke. Er generne voldsomme, dvs. hvis der er mange smerter op til menstruationen, kan lægen vælge at starte en behandling med et hormon (prolaktin).

Hvis alle tre undersøgelser ved tripelttesten viser, at der er tale om en godartet svulst, vil man ikke foretage sig yderligere.
Er der bare én af undersøgelserne, der tyder på noget andet, fjerner man knuden, og yderligere behandling afhænger af, om undersøgelsen af den fjernede knude viser kræft i brystet.
Kvinder med fibroadenomatose kan iøvrigt have glæde af at anvende BH med mere støtte i perioden omkring deres menstruation, hvor brysterne er mest ømme.

Forebyggelse af knuder i brystet

Det anbefales kvinder, at de jævnligt mærker deres bryster igennem for nyopståede knuder . Hertil skal det dog lige tilføjes, at knuder i armhulen sjældent i sig selv har en betydning. Disse kan være forstørrede lymfeknuder, der ses efter f.eks. en influenza. Undersøgelsen kan gøres lige inden man går i seng og behøver ikke tage mere end et par minutter. Derfor bør de fleste kunne finde tid til det en gang om ugen. At dette ikke kan understreges nok understøttes af, at en af de faktorer der øger chancen for helbredelse er, at kræften bliver opdaget i et tidligt stadium.
Alle kvinder, der finder en nyopstået knude i brystet, skal kontakte deres læge. Det er sjældent, at knuden skyldes kræft, men skulle det alligevel være kræft, er det bedst, at det bliver opdaget i tide, da behandlingsresultaterne her er meget bedre.

Forløb og komplikationer

De fleste cyster forsvinder, efter at de er blevet tømt, men enkelte gendannes. Da disse cyster har tendens til at blive ved med at gendannes, vil man ofte vælge at fjerne cysten ved en operation fremfor at tømme den med en sprøjte.
Generne fra fibroadenomatose forsvinder som regel ved menopausen (kvindens sidste menstruation). Ofte følger man disse kvinder tættere, da de kan have en øget risiko for udvikling af kræft.
De godartede svulster forsvinder som regel ved menopausen.