Kondylomer på penis (Kønsvorter) Artikel

Kondylomer på penis, den bedste forebyggelse af kondylomer er anvendelse af kondom under samleje, Kondylomer eller kønsvorter skyldes en infektion med humant papilloma virus (HPV). Ofte er kirurgi nødvendigt, enten med saks eller med affrysning af vorterne.

Definition og årsager


Kondylomer eller kønsvorter skyldes en infektion med humant papilloma virus (HPV). Virus overføres ved seksuel omgang, dvs. samleje. De fleste infektioner skyldes HPV type 6 og 11, men infektioner med type 16 og 18 ses også. De to sidstnævnte findes hos langt de fleste patienter, der får diagnosticeret livmoderhalskræft , og de menes derfor at være en del af årsagen til udvikling af dette, og er muligvis også en del af årsagen bag ondartede sygdomme på penis.

Vorterne vokser hyppigtst hos folk med nedsat immunforsvar.

Gennem de senere år har der været en generel stigning i antallet af patienter, der henvender sig med kondylomer. Det ses hyppigst hos unge (kvinder 19-23 år og mænd 20-24).

Symptomer på kondylomer på penis


Der findes to forskellige, almindelige typer af kondylomer. Den papillomatøse ”blomkålslignende” og de vortelignende. De papillomatøse sidder ofte i det indvendige af forhuden, i kanten mellem forhud og penishovede eller på penishovedet. De vortelignende sidder i reglen på skaftet. Disse er affladede.

Det bør nævnes, at kondylomer kan findes i huden omkring anus, hvis man har modtaget analt samleje og sjældendt også uden forudgået analt samleje.

Forholdsregler og diagnose


Diagnosen stilles ved ovenstående fund.

Behandling af kondylomer på penis


Behandlingen er påsmøring af en gel, der virker hæmmende på virus, men der findes ikke middel, der virker effektivt virusdræbende. Ofte er kirurgi nødvendigt, enten med saks eller med affrysning af vorterne. Alternativt kan der anvendes laserkirurgi. Kirurgi udføres under lokalbedøvelse.

Til tider forsvinder kondylomerne af sig selv.

Forløb og komplikationer af kondylomer på penis


Udbrud af kondylomer kan komme igen lang tid efter de oprindelige kønsvorter er behandlet og/eller forsvundet. Dette kan være årsag til mistanke om utroskab i et forhold, hvor den ene part pludselig får et udbrud. Mistanken kan altså være uberettiget, hvis der er tale om et nyt udbrud af en ældre virusinfektion.

Sjældendt kan kondylomer udvikle sig til en stor ansamling af papillomatøse vorter – Buschke Loewensteins tumor. Dette er specielt hos immunsuprimerede. Her vokser vorterne meget voldsomt.

Forebyggelse af kondylomer på penis


Den bedste forebyggelse af kondylomer er anvendelse af kondom under samleje.
Der findes en vaccine, der beskytter mod HPV 6, 11, 16 og 18. I skrivende stund vurders det, om vaccinen skal indføres i det danske vaccinationsprogram.