Definition og årsager
Livmoderkræft er en vækst af de celler, der danner det inderste lag af livmoderen, endometriet (deraf navnet endometriecancer). Hvad det skyldes vides ikke, men forhøjet blodtryk og sukkersyge giver måske øget risiko. Det menes, at den væsentligste faktor, der disponerer til endometriecancer, er forhøjet østrogenproduktion (kvindeligt kønshormon). Omvendt har P-piller af kombinationstypen en beskyttende virkning.
Sygdommen er meget sjælden før 40 års alderen, og de fleste tilfælde opdages i 60 års alderen. Der opdages ca. 600 ny tilfælde hvert år.
Symptomer på kræft i livmoderen
Det hyppigste symptom er blødninger hos postmenopausale kvinder . Hos kvinder i den fertile alder er det hyppigste symptom pludselig kraftig blødning, men blødning mellem menstruationerne kan være det eneste symptom.
Nogle kvinder oplever udflåd af en ukarakteristisk type, ofte ildelugtende og blodtilblandet, som følge af døende væv.
Forholdsregler og diagnose
Mistanken om kræft i livmoderen vækkes ved ovenstående symptomer.
Der laves en gynækologisk undersøgelse , men der er ofte ingen fund herved. Diagnosen stilles ved en biopsi af livmoderslimhinden. Derudover bruges ultralyd , CT eller MR skanning til at diagnostisere spredning (metastaser).
Behandling af kræft i livmoderen
Behandlingen af livmoderkræft består af operativ fjernelse af æggestokke, æggeledere og livmoder.
Hos kvinder, hvor operation ikke er muligt, eller som supplement til endometriecancere i et sent stadie, anvendes strålebehandling.
Hos nogle kvinder med meget fremskreden kræft, eller hvis der er tale om en ellers kureret kræftsygdom, som er vendt tilbage, kan der anvendes hormonbehandling til at hæmme udviklingen (men det kurerer ikke).
Forløb og komplikationer
Da der, i modsætning til ved ovariecancer , er symptomer ved endometriecancer tidligt i forløbet, opdages canceren i reglen i et tidligt stadie. Herved er prognosen noget bedre end for ovariecancer, men afhænger selvfølgelig af stadiet.