Krampe (Muskelspasme) Artikel

En krampe er en sammentrækning af en muskel, man ikke selv kan kontrollere. Alle kan få krampe. I de fleste tilfælde skyldes det ikke noget alvorligt, men ved hyppige natlige kramper eller krampe i læggen ved gang, bør man kontakte læge. Behandling under en krampe er udstrækning og massage.

En krampe er en sammentrækning af en muskel, man ikke selv kan kontrollere. Alle kan få krampe. I de fleste tilfælde skyldes det ikke noget alvorligt, men ved hyppige natlige kramper eller krampe i læggen ved gang, bør man kontakte læge. Behandling under en krampe er udstrækning og massage.

Definition og årsag

Billede af lægmusklen. Kramper kan afhjælpes ved udstrækning eller massage


Kramper kan afhjælpes ved
udstrækning eller massageAlle mennesker bliver fra tid til anden ramt af krampe i musklerne. Det er spasmer i musklens fibre, der får musklen til at trække sig sammen og blive hård og øm. En krampe varer ofte kun nogle sekunder til et par minutter, hvorefter den aftager. Kramper skyldes oftest, at musklerne ikke får ilt nok, og at der dermed ophobes giftige affaldsstoffer, der medfører kraftige muskelkontraktioner.

Derfor ses de fleste kramper i forbindelse med sport eller anden fysisk udfoldelse. Dehydrering og skæv saltbalance kan ligeledes give kramper. Har man siddet eller ligget i længere tid med muskler i en skæv position, kan de have tendens til at krampe, når de tages i brug igen. Ofte er der ingen bagvedliggende årsag til krampen.

Kramper kan forekomme i alle muskler men ses hyppigst i benenes muskulatur.

Langt de fleste kramper er ikke tegn på sygdom, men hvis man er meget udsat for kramper i hvile f.eks. om natten, kan det være begyndende tegn på sygdom. Krampende smerter i læggen ved gang kan f.eks. være symptom på kartilstoppende åreforkalkning.

Symptomer på krampe

Det umiddelbare symptom på krampe er pludselig smerte i den ramte muskel. Musklen vil tydeligt kunne ses under huden, hvor den er kraftigt sammentrukket. Når man mærker på den, vil den føles hård, spændt og øm. Det er ikke muligt, som det normalt er, med viljens kraft at påvirke musklen til at slappe af.

Forebyggelse og behandling af krampe

Ofte vil en krampe ikke vare mere end et par minutter og giver ingen efterfølgende problemer. Inden sportsudfoldelse er det vigtigt at varme musklerne grundigt op. Det kan gøres med en kombination af aktiv opvarmning og udstrækningsøvelser. For at undgå krampe, er det ligeledes vigtigt at have indtaget rigeligt med væske inden idræt.

Får man en krampe, kan den behandles med udstrækning og massage, hvilket ofte vil afhjælpe krampen. Væske- og saltindtag kan modvirke yderligere krampeudvikling under idræt.

Er man udsat for hyppige natlige kramper eller "uro" i benene, som ikke skyldes anden sygdom, kan ens læge ordinere et præparat, der hedder kinin. Stoffet er et antimalaria middel, men i små doser virker det mod kramper.

Read about Muscle spasms in english