Krop, motion og spiseforstyrrelser Artikel

Her kan du læse om krop, spiseforstyrrelser og overdreven motion. Få information om spiseforstyrrelser, overdreven motion, rådgivning og behandlingstilbud.


Pjece fra Landsforeningen mod Spiseforstyrrelser


Kort om spiseforstyrrelser

Hver fjerde unge piges adfærd og forhold til mad og vægt er så unaturligt, at de har en risiko for at udvikle en spiseforstyrrelse. Blandt drenge er tallet ikke så højt, men det er stigende.

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Man taler normalt om tre hovedgrupper af spiseforstyrrelser. Men man kan sagtens have en 'blanding' af flere typer spiseforstyrrelser.

Har man anoreksi, er man ekstremt optaget af kost, vægt og udseende. En anorektiker har et voldsomt behov for at opnå fuldstændig kontrol med, hvad og hvor meget hun eller han spiser. Samtidig har en anorektiker en fuldstændig urealistisk opfattelse af sin krop som tyk. De fysiske tegn på anoreksi er bl.a. voldsomme vægttab.

Lider man af bulimi, har man mange af de samme symptomer. Men hvor anorektikere har fuld kontrol med sin (mangelfulde) spisning, oplever bulimikere perioder, hvor de spiser voldsomt, hvorefter de regulerer vægten ved at tvinge sig selv til at kaste maden op igen. En bulimiker har ofte en helt normal vægt og er derfor svær at opdage.

Overspisning betyder, at en person er ude af stand til at kontrollere, hvor meget han eller hun spiser. En overspiser vil i perioder spise langt mere, end han eller hun har brug for og derfor være overvægtig.

For alle tre typer af spiseforstyrrelse gælder det, at de spiseforstyrrede lider under mangel på selvværd, og at deres spiseforstyrrelse bunder i et følelsesmæssigt problem. Mange af dem vil søge at holde vægten nede gennem - overdreven - motion!

Et etisk ansvar

Er du instruktør i et motionscenter, træner eller leder af en idrætsklub, har du et etisk ansvar i forhold til gæster/medlemmer. Et ansvar der betyder, at du må være opmærksom på, om nogen presser sig selv for hårdt. Har du en mistanke om, at der ligger en spiseforstyrrelse til grund, bør du tage en snak med vedkommende på en positiv og imødekommende måde. Måske kan du komme igennem med vejledning om, hvordan træningen kan blive sund og hensigtsmæssig for den enkelte.

Du er meget velkommen til at kontakte LMS for at få gode råd til dialogen. LMS kan også hjælpe med informationsmaterialer, hvis du/I vil arrangere f.eks. en temaaften med fokus på sund ernæring og gode træningsvaner.

Overtræner du?


Der er ikke noget galt med at træne for at tabe sig, hvis træningen indgår i et fornuftigt forløb med sund kost og passende motion. Men det er med motion som med det meste andet her i livet, at det skal være med måde og omtanke. Måske er du kommet ind i et usundt mønster, hvor det hele tiden gælder om at presse dig selv lidt mere for at opnå et stadig større vægttab.

Lider du af en spiseforstyrrelse, kan træningen udvikle sig på en farlig måde. Det gælder, uanset om du er anorektiker, bulimiker eller overspiser. Hvad enten du ikke giver kroppen den næring, den har brug for - eller overbelaster den ved at spise for meget - så kan overdreven træning belaste dine organer på en måde, der er direkte usund og i værste fald livsfarlig.

De ansatte, dér hvor du træner, vil gerne hjælpe dig med at vurdere, om du overtræner. De kan give dig gode råd om træningen. Og hvis du vil vide mere om spiseforstyrrelser, er du meget velkommen til at kontakte LMS! Ring, mail eller besøg vores hjemmeside - se nederst på denne side!

Overtræner din 'nabo'?

Du har måske lagt mærke til en af de andre motionister, der står på løbebåndet i timevis og ser ud, som om hun er ved at falde om? Måske lider hun af anoreksi og motionerer for at tabe sig i ekstrem grad. Eller det drejer sig om en overspiser, der kan holde vægten nede ved at overmotionere. Det er sundhedsskadeligt og potentielt livsfarligt. Men hvad kan du gøre?

Det bedste, du kan gøre, er at tage en snak med lederen i klubben eller en instruktør i dit motionscenter. De er bedre til at vurdere, hvornår træning kammer over og bliver usund. Men det er også en fin idé, hvis du har lejlighed til at give denne folder videre. Endelig er du meget velkommen til selv at kontakte LMS, hvis du vil blive klogere på spiseforstyrrelser! Ring, mail eller besøg vores hjemmeside - se nederst på denne side.

Motion og selvværd

De allerfleste af de mennesker, der træner i et motionscenter eller i en idrætsklub, gør det med sundheden for øje. De vil være sundere, slankere, stærkere og smidigere. Men desværre er der også mennesker, for hvem træningen ikke er sund. Mennesker der tænker, at selvværd handler om at se ud på en bestemt måde - eller mennesker der lider af en spiseforstyrrelse og som bruger træningen til at tabe sig. Også ud over den grænse, hvor det er formålstjenstligt.

Der er ingen tvivl om, at motion - i de rette mængder - er sundt. 'De rette mængder' er imidlertid et elastisk begreb. Og alt kan overdrives. Dit motionscenter eller din idrætsklub har et ansvar over for de mennesker, der benytter stedet. Et etisk ansvar. Derfor bliver det også taget seriøst, hvis der kommer en henvendelse fra medlemmer, der er bekymrede på andres vegne. Eller er i tvivl om, hvorvidt de selv træner på en forsvarlig måde. Spørg hellere en gang for meget end en gang for lidt!

De mennesker, der driver dit motionscenter eller er trænere i en idrætsklub, har den fornødne baggrund til at vurdere, hvornår den sunde grænse for motionen overskrides.

Du er unik

Uanset, om du er 'for tyk', 'for tynd' eller 'normalvægtig', er du et menneske med dine egne helt unikke kvaliteter. Husk det! Faktisk er der slet ikke nogen mennesker, der er perfekte. Det er muligt, at der er nogen, der tror det. Desværre er der alt for mange - ikke mindst unge - der tror, at de skal være på en bestemt måde for at blive accepteret.

Sådan er det jo ikke. Se dig omkring! Ser du ikke, når du skal være helt ærlig, mange forskellige mennesker, tykke og tynde, smukke og specielle, men som måske alle sammen er værd at være venner med?


Hvem er LMS?

  • Vi arbejder for flere og bedre behandlingstilbud

  • Vi ønsker at bryde det tabu og den skam, der stadig er forbundet med at have en spiseforstyrrelse

  • Vi tilbyder gratis anonym rådgivning til den enkelte, der er berørt samt til pårørende

  • Vi etablerer støttegrupper for mennesker med spiseforstyrrelser og for pårørende

  • Vi holder foredrag, uddeler information og oplyser om relevant litteratur

  • Vi udsender nyhedsinformation mindst 4 gange om året


Kilde:


Landsforeningen mod Spiseforstyrrelser

Rådgivning 70 10 18 18

[email protected]

www.spiseforstyrrelser.dk

Denne pjece er oprettet på Sundhedsguiden d. 09.06.06