Kuldeskader (Forfrysninger) Artikel

Kuldeskader opstår ved temperaturer på under nul grader. Symptomer på kuldeskade er vokshvid farve er det berørte område med snurrende fornemmelser og senere i forløbet følelsesløshed. Egen behandling er forsigtigt opvarmning af området til vævet begynder at få normal farve. Hvis ikke det sker gå til lægen.

Kuldeskader opstår ved temperaturer på under nul grader. Symptomer på kuldeskade er vokshvid farve er det berørte område med snurrende fornemmelser og senere i forløbet følelsesløshed. Egen behandling er forsigtigt opvarmning af området til vævet begynder at få normal farve. Hvis ikke det sker gå til lægen.

Definition og årsager

Ved stor afkøling af en legemsdel kan der opstå kuldeskader, såkaldte forfrysninger. Hvis kuldeskader ikke bliver behandlet tilstrækkeligt, kan det resultere i vævsdød og varig skade på en legemsdel.

Kuldeskade kan opstå ved alle temperaturer under nul grader. Jo lavere temperatur, jo hurtigere opstår der kuldeskader. Ved samtidig udsættelse for stærk blæst vil afkølingen fremskyndes betydeligt. Ved nedsænkning i vand afkøles kroppen tilsvarende hurtigere.

Ved udsættelse for kuldepåvirkning trækker de små blodkar i de yderste dele af kroppen sig sammen. Det er mest udtalt i fingre, tæer, på ørerne og næsetippen. Reaktionen er fornuftig for kroppen, da det reducerer varmeafgivelsen i de kolde omgivelser. Men genoprettes blodtilførslen ikke, kan der opstå skader.

Personer med nedsat blodcirkulation f.eks. pga. sukkersyge eller åreforkalkning har øget risiko for udvikling af frostskader.

Hvis man er i behandling med betablokkere, kan man ligeledes være mere udsat for kuldeskader.

Symptomer på forfrysninger

Når blodkarrene trækker sig sammen, aflukkes blodtilførslen til vævet. Det ses som en vokshvid (lighvid) farvning af legemsdelen. Tilstanden ledsages af snurrende fornemmelser og senere følelsesløshed.
Opnås der ikke tids nok genopvarmning, kan der optræde blærer, og vævet kan blive meget smertefuldt. Længere tids udsættelse kan resultere i vævsdød og tør gangræn, og huden bliver sortblå.

Forholdsregler

Det er vigtigt at være opmærksom på forfrysninger, hvis man opholder sig i områder med stærk kulde, især i kombination med stærk blæst. Hold udsatte steder som fingre, tæer og ører varme og søg inden døre, hvis der opstår tegn på ovenstående symptomer.

Behandling af forfrysninger

  • I hjemmet: Den umiddelbare behandling er forsigtig opvarmning. Det skal gøres i lunkent vand (det må ikke være for varmt til at røre), og når vævet begynder at få normal farve, skal behandlingen ophøre. Man skal ikke skrubbe på de forfrosne områder eller forsøge opvarmning over åben ild
Hvis der ikke ses fuldstændig normalisering af vævet, er det vigtigt at søge læge.
  • På hospitalet: Lægen vil færdiggøre opvarmningen, og de involverede lemmer pakkes ind i steril bandage for at undgå infektion. I svære tilfælde kan det blive nødvendigt at amputere den pågældende legemsdel pga. vævsdød

Forløb

En forfrysning kan tage op til seks måneder at komme sig over. I alvorlige tilfælde kan symptomer som stivhed og følelsesløshed være permanente.