Kunstige sødestoffer giver ikke kræft tema

Det kunstige sødemiddel Aspartam er blevet beskyldt for at være både kræftfremkaldende og generelt sundhedsskadeligt. Nye undersøgelser frikender nu produktet. Aspartam findes i sær i light sodavand.

I mere end 20 år har vi diskuteret om det kunstige sødemiddel Aspartam er kræftfremkaldende. Samtidig har det fået skyld for at være medvirkende til for tidligt fødte børn og meget andet. Langt om længe er der noget der tyder på, at Aspartam endelig bliver helt frikendt for alle disse ikke 100 % underbyggede påstande.

Aspartam ikke skadeligt i tilladte mængder

Det ventes, at produktet til sommer bliver helt frikendt. Det er Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA), som har bedt en gruppe forskere om at revurdere sødestoffet. Undersøgelsen er stadig i gang, men alt tyder på, at Aspartam ikke er usundt i de tilladte mængder.

Aspartam findes især i light sodavand og er kendt som det sødestof, der giver den mest ægte sødme set i forhold til sukker. Aspartam findes også under navnet Nutra Sweet og søder ca. 200 gange så meget som sukker.

Godt nyt til dem der passer på kalorierne

Dette er rigtig gode nyheder til den store procentdel af os, som har et par kilo for meget på sidebenene og gerne vil nyde en sodavand i ny og næ. En light sodavand helt uden kalorier og som ikke længere er specielt usund kan give stor tilfredsstillelse i en hverdag, hvor kalorietælling og påpasselighed ellers er en del af dagsordenen.

Læs også:
Light produkter - er det et sundere valg?

Man kan derfor uden problemer nyde en halv liter sodavand hver dag. For at nærme sig grænseværdierne for, hvad der begynder at blive usundt, skal der flere hele liter light sodavand til dagligt. Det ved de fleste godt, ikke er sundt.

Du finder også Aspartam i fx sukkerfri marmelade, sukkerfri slik, light saft, enkelte morgenmadsprodukter og light yoghurt.
Så nyd din sunde livsstil med næsten kaloriefrie produkter med god samvittighed.

Artikler

kategori

Vokseninkontinens

Inkontinens består i, at man har tabt evnen til at holde på urinen og affør...

Redaktionen 08/12/2005
artikel

Debat om vitaminer og mineraler

Hvad betyder det for vores sundhed, at vores mad bliver beriget med vitamin...

Redaktionen 08/02/2009
kategori

Lunger og lungesygdom

De 2 mest almindelige og meget alvorlige lungesygdomme i Danmark er lungekr...

Redaktionen 16/12/2005
artikel

Motion på recept - Motionsmanualen

Motion på recept - Motionsmanualen - målgrupper

Redaktionen 05/01/2006
kategori

Sex og samliv

Sex, kærlighed og sensualitet er en vigtig del af livet - hele livet. Sex e...

Redaktionen 17/01/2009