Løb og jogging - Et overblik Artikel

Løb er en effektiv motionsform til vægttab. Her finder du informationer om opvarmning, nedkøling og øvelser.

Løb eller jogging er en nem og effektiv sport for både begyndere, øvede og seriøse sportsudøvere.
Løb eller jogging er en nem og
effektiv sport for både begyndere,
øvede og seriøse sportsudøvere.

Løb har eksisteret lige siden mennesket rejste sig på to ben - for over 1,5 millioner år siden! Man kan sige, at det er lige så naturligt at løbe som at gå. Derfor vælger mange, der ønsker bedre helbred, vægttab eller lavere stressniveau, løb som deres første motionsform. Hundredetusinder af løbere over hele verden løber endda en maraton mindst én gang i livet.

Hvorfor er løb og jogging så populært?

For det første er løb velegnet til at opnå en række forskellige træningsmål:
  • Hvis dit mål er større velbefindende, eller at tabe nogle overflødige kilo, er en let løbetur på 20-30 minutter i stille og roligt tempo, tre gange om ugen, tilstrækkeligt.
  • Hvis du ønsker at forbedre din kondition og udvikle et sundt kredsløb, vil løbeture i moderat tempo i 20-40 minutter, fire eller fem gange om ugen, være at anbefale.
  • Hvis dit mål er at løbe din første maraton, findes der talløse løbeprogrammer, som du kan træne efter og bruge som forberedelse. Intervaltræning, hastighedsskift (gentagne gange at skifte mellem sprint og langsomt løb for at få en hurtig omstillingsevne fra høj til lav puls), løb på bakker osv. Generelt skal du dog være indstillet på at løbe fem gange om ugen eller mere, hvoraf den ene tur er en lang, hård tur på 45-60 minutter ved 60-70 % af din makspuls.
Kort sagt er løb eller jogging en effektiv sport for såvel begyndere som øvede sportsudøvere, der ønsker at nå deres optimale pulstal, og blive deroppe længe for rigtigt at få noget ud af træningen. Det er også sjovt, fordi du samtidig kan være ude i naturen og endda pleje din omgangskreds ved at løbe med venner.

Hvad er ulemperne ved løb?

Løb er meget vejrafhængigt, medmindre du har adgang til et motionscenter med et løbebånd. Og mere seriøst, så er løberelaterede skader ret almindelige. Derfor er det meget vigtigt, at være forsigtig og kombinere løbetræningen med træning, der belaster kroppen mindre, samt sørge for at styrketræne.