Langvarigt vægttab kræver en livsstilsændring Artikel

Her finder du informationer om vægttab. Symptomer på fedme og overvægt. At leve med livsstilændring. Behandling af fedme og overvægt. Læs om forebyggelse af fedme og overvægt. kost- motion - sundhed

De vigtigste ting for at opnå varigt vægttab er motion, ernæringsrigtig kost samt at ændre vaner og derefter vedligeholde dem.


De vigtigste ting for at opnå varigt
vægttab er motion, ernæringsrigtig
kost samt at ændre vaner og derefter
vedligeholde dem.

Vægttab handler ikke om at spise mindre, men meget - af det rigtige!
Der er desværre ingen mirakelkur hvis man ønsker at gå ned i vægt og vedligeholde vægttabet.

Hvad handler vægttab om?

Vægttab kræver en indsats og det kræver støtte at opstarte, gennemføre og vedligeholde, især de mennesker, der i hverdagen er tæt på en, kan have en afgørende betydning.

At gennemføre og vedligeholde et vægttab, kræver en omfattende og langvarig ændring af hverdagen - en ændring der gerne skulle åbne chancen for at gøre sund livsstil til en vane.

Hvordan virker slankekur i forhold til vægttab?

Slankekure eller slankepiller virker måske i nogen tilfælde, men overvægten vender ofte frygteligt tilbage. En kur eller piller sætter restriktioner for kroppens energiomsætning , når disse restriktioner ophører, vil energiomsætningen altid normaliseres, og der eksisterer ingen specielle diæter, "der snyder stofskiftet ".
Eksempelvis en kur, fattig på kulhydrater giver hurtigt et højt vægttab, men varer ikke længe, da det hovedsageligt er vand der tabes.

Er afsavn nødvendigt for at tabe sig?

En kur lærer ofte kun den enkelte at lide afsavn og fravalg, og ikke det der er alt afgørende for langvarigt vægttab - at ændre sine vaner.

Vælger man at ændre vaner, behøver dette ikke betyde at man skal lide afsavn og vælge fra, der skal også være plads til at forkæle sig selv, men naturligvis med måde - evt. ved at finde sunde alternativer. Det er blot vigtigt at have for øje, at man ikke indtages mere energi end der forbrændes!

Motion og kost i forhold til vægttab

Hvis man vil tabe sig er det vigtigt at dyrke motion, og helst hver dag. Derudover er det nødvendigt at holde sig fra mad og drikke, med for meget fedt og sukker.

Den kost man indtager, skal være ernæringstæt, altså rige på grove kulhydratkilder i form af groft brød, rugbrød, frugt og grønt, fedtfattig kød og pålæg, samt brune ris og fuldkornspasta frem for det lyse!

At skære ned på fedtet tjener flere formål

Når man lægger sin kost og spisevaner om, vil man muligvis i starten kunne føle at man ikke får stillet sin sult, men man vil efter kort tid på en sundere og fedtfattig kost erfare, at man ikke kan indtage samme store mængder mad. Dette skyldes at protein og kulhydrat mætter bedre end fedt - og en fedtfattig kost vil altid være rigere på protein og kulhydrat.

Hvis man har et dagligt indtag på eksempelvis 10 MJ, er det vigtigt at være opmærksom på at dette indtag, blot vedligeholder den nuværende vægt. Hvis du vil tabe dig skal kJ indtaget sænkes lidt af gangen, alt efter hvor meget du vil tabe dig. Netop derfor er det vigtigt at lære sig, hvor i kosten man finder produkter der er ernæringstætte og har et lavt energiindhold.

Husk alle de små vaner.

Når man snakker om livsstilsændring, handler det ikke kun om kost og motion. Udover at ændre sine spise- og motionsvaner, er det vigtigt også at ændre andre ting, der synes små, men har stor betydning for helheden:
  • Spis langsomt.
  • Spis af mindre tallerkner, så får du automatisk mindre portioner, overvægt er ofte et resultat af overspisning.
  • Drik masser af vand, gerne et stort glas inden hvert måltid.
  • Tænk over fordelingen af kød, grønt og kartofler/ris/pasta (grønt skal fylde meget).
  • Spis mange små mellemmåltider.
  • Hav altid frugt eller grønt med i tasken, så kan du spise når du er sulten.
  • Køb stort ind, så det sker færre gange og risikoen for fristelser mindskes.
  • Lav en ugentlig kostplan.

Vigtig huskeregel i forbindelse med overvægt

Indtager man mere energi end man forbrænder, leder det i længden til overvægt, hvorfor energiindtag og energiforbrug bør være lige store!

Gå ned i vægt og forebyg

At være opmærksom på hvordan man lever sit liv, nedsætter ikke kun risikoen for overvægt. Det er bevist at risikoen for både kræft og hjerte-karsygdomme nedsættes betydeligt, hvis man spiser seks stykker frugt og grønt om dagen, hvilket er i overensstemmelse med Sundhedsstyrelsens anbefalinger.

Tag ansvar for dit vægttab

Alt afhængig af hvor overvægtig man er, kan det være en god ide at gå til en diætist og få gode råd og vejledning til at opstarte processen. Men læg ikke dit ønske om vægttab og ansvaret for det i diætistens hænder, det er vigtigt at være bevidst om at vægttabet og vedligeholdelse af dette, i sidste ende er ens eget ansvar, da diætisten kun er med i opstartsfasen, hvilket han/hun også vil sige.