Ledinfektion (Septisk arthritis) Artikel

Læs om ledinfektioner. Hvad er septisk arthritis. Hvorfor opstår infektion i ledene. Hvordan behandles ledinfektioner og gigt. Læs om sygdomme i muskler, skelet og led.

Definition og årsager


En ledinfektion er en infektion i leddets synovialmembran , der især ses i hofte-, skulder-, eller knæled. Infektionen skyldes sædvanligvis bakterier, der er trængt ind i leddet fra et åbent sår i nærheden, eller via blodet fra en anden infektion i kroppen. F.eks. kan bakterien, der giver gonoré, transporteres fra urinrøret via blodet og slå sig ned i et led.

Stafylokokker er en hyppig årsag hos voksne, men bakterien, der giver borrelia , kan også forårsage ledinfektion.

Risikoen for ledinfektion er forhøjet, hvis man har fået indopereret et kunstigt led, lider af ledegigt eller diabetes . Stiknarkomaner har også forhøjet risiko for ledinfektion.

Ledinfektioner ses hyppigst hos børn og ældre.

Symptomer på ledinfektion


Der er oftest tale om pludseligt indsættende symptomer fra et enkelt led, især hofte-, skulder-, eller knæled. Typisk ses der:

  • Almen sygdomsfornemmelse, inkl. feber.

  • Det angrebne led er spændt, ømt, hævet og rødt.

  • Kraftige smerter og indskrænket bevægelighed af det angrebne led.

Forholdsregler og diagnose


Hvis man får overstående symptomer, er det vigtigt at kontakte lægen hurtigst muligt, så leddet ikke tager varig skade.

En ledpunktur, hvor man i lokalbedøvelse suger lidt væske ud af leddet med en nål, kan bruges til at bestemme, om leddet er inficeret. Ved hjælp af mikroskopi og dyrkning kan man samtidig bestemme, hvilken type bakterie der er tale om.

Behandling af ledinfektion


Behandlingen består i første omgang af store mængder antibiotika, der gives direkte i en blodåre. Derudover kan der suppleres med udtømning af væske samt evt. pus fra det spændte og hævede led, hvilket samtidig lindrer smerterne. Efter nogen tid kan behandlingen skiftes til antibiotika på pilleform.

Forløb og komplikationer

En ledinfektion er en alvorlig tilstand, der, hvis den ikke behandles i tide, kan medføre omfattende skade på leddet, med f.eks. slidgigt til følge. Hos ældre mennesker er der en betydelig dødelighed forbundet med sygdommen.

Read about Septic arthritis in joints in english