Motion på recept - sygdomsgruppe 5: Lungesygdomme tema

Hvis man lider af en lungesygdom som KOL eller Astma, er det godt at motionere. Motion forbedre livskvalitet og hjælper patienterne med at turde være mere fysisk aktive.

Hvis man lider af en lungesygdom som KOL eller Astma, er det godt at motionere. Motion forbedre livskvalitet og hjælper patienterne med at turde være mere fysisk aktive.

Lungesygdomme

  • Astma bronchiale
  • Kronisk obstruktiv lungesygdom

Træning kan forbedre iltoptagelse hos Astmapatienter

Hverken ved astma eller KOL har træning nogen direkte effekt på patogenesen, og lungefunktionen bedres heller ikke. Regelmæssig træning kan dog øge konditionen hos astmapatienten, og den bedre iltoptagelse i musklerne nedsætter behovet for ventilation og dermed også risikoen for at provokere et astmaanfald under anstrengelse.

Træning hjælper på betændelsestilstanden i lungerne hos KOLpatienter

Hos KOL-patienten bevirker den bedre kondition et mindre krav til hjerte-lungefunktionen, dvs. patienten får mere ud af den ventilation, han nu en gang kan præstere. Hans gangradius forøges, og han kan udføre mere krævende arbejdsopgaver. Træning virker antiinflammatorisk, og da KOL bl.a. er karakteriseret ved kronisk inflammation i luftvejenes slimhinde, er der formentlig også denne effekt af fysisk aktivitet. Træningen har tillige den effekt, at patienten under trygge former oplever, at det ikke er farligt at blive dyspnoisk.

Artikler

artikel

Alkohol

Over 300.000 danskere har et så stort alkoholforbrug, at de kan betegnes so...

Redaktionen 30/09/2005
kategori

Barnet

Her finder du information om barnet nyfødt til teenager. Læs om kost, motio...

Redaktionen 17/01/2009
kategori

Almene graviditetsproblemer

Under en graviditet ændrer kroppen sig. De fysiske og hormonelle forandring...

Redaktionen 01/02/2009
kategori

Overvægt og vægttab

Mindst hver 10. dansker lider af overvægt, og både voksne og børn er ramt. ...

Redaktionen 15/10/2019