Mæslinger (Morbilli) Artikel

Mæslinger er en af de fire klassiske børnesygdomme forårsaget af morbillivirus med høj smittefare, og regnes som den værste og farligste børnesygdom.


Definition og årsager


Mæslinger er en meget smitsom sygdom, der skyldes infektion med et virus, som viser sig med forkølelseslignende symptomer og et karakteristisk hudeksem. Sygdommen tilhører traditionelt de fire klassiske børnesygdomme. Det er ikke ualmindeligt, at mæslingesygdom medfører andre sygdomme som mellemørebetændelse og lungebetændelse. I sjældne tilfælde kan sygdommen føre til hjernebetændelse.

Tidligere så man i Danmark mange tilfælde af mæslinger, ofte i epidemier, men nu er antallet reduceret meget, da man vaccinerer for sygdommen med MFR-Vaccinen . I lande hvor vaccinen ikke er udbredt, er der stadig mange tilfælde af sygdommen, som kan have et alvorligt forløb.

Sygdommen overføres med dråbesmitte (små dråber fra luftvejene som indeholder virus) fra andre smittede personer.

Symptomer på mæslinger


Efter smitte med det virus, som forårsager mæslinger, går der oftest mellem 10-12 dage, inden sygdommen viser sig. Symptomerne på mæslinger er opdelt i 2 faser:

Første fase opleves med forkølelsessymptomer. De andre almindeligste symptomer er

  • Almen utilpashed.

  • Gradvist stigende feber.

  • Hoste.

  • Røde øjne evt. pga. øjenhindebetændelse.

Efter ca. 3 dage falder feberen, og sygdommen går ind i den anden fase. Her er de almindeligste symptomer

  • Udslæt (som først starter i slimhinden i munden og ansigtet, bestående af såkaldte kopliske pletter, som er røde pletter med et hvidt eller blåligt centrum). Herefter starter et større udslæt, først bag ørene og derefter spreder det sig til kroppen, samt arme og ben.

  • Fortsatte symptomer fra slimhinderne.

  • Nyt tilfælde af feber, som oftest bliver 39-40 °C og generel stor sygdomspåvirkning. Udslættet varer som regel ca. 5 dage, og hele sygdomsforløbet varer 7-10 dage, hvis der ikke tilkommer komplikationer.


Forholdsregler og diagnose


Hvis man bliver syg med ovenstående symptomer, og er i tvivl om hvad man fejler, skal man gå til egen læge. Såfremt man skulle være uheldig at blive ramt af en af de mere alvorlige følgesygdomme (se nedenfor), er det vigtigt at gå til lægen, så behandling kan opstartes.

Lægen kan stille diagnosen ud fra en blodprøve, samt ved at sende en prøve med sekret fra svælget til undersøgelse, som kan vise, om der findes mæslingevirus deri.

Hvis man får mæslinger, kan man smitte andre indtil ca. 6 dage efter udslættets start.

Behandling af mæslinger


Der findes ingen direkte behandling, men lægen kan give et specielt stof (immunglobulin), som kan mildne sygdomsforløbet.

Forløb og komplikationer


I nogle tilfælde kan der i forbindelse med mæslinger opstå følgende sygdomme.
  • Mellemørebetændelse.

  • Lungebetændelse .

  • Diaré .

  • Hjernebetændelse .

  • Hjernehindebetændelse.

For mere information om ovenstående sygdomme se under disse.

Forebyggelse af mæslinger


Mæslinger forebygges gennem børnevaccinationsprogrammet med en MFR-vaccine.

Har man ikke fulgt børnevaccinationsprogrammet, og skal rejse til ulande hvor mæslinger er mere udbredt, er det en god idé at overveje vaccination endnu engang.